I Globalkniven vävs japansk filosofi, traditionellt hantverk och modern design samman till ett enkelt, stilistiskt uttryck. Detta görs bland annat i händerna på de kunniga knivmakarna i Yoshikin-fabriken, som tillverkar varje enskild kniv med stor noggrannhet och precision.
Tillverkningsprocessen för en Globalkniv kan minst sagt beskrivas som avancerad. Bakom varje enskild kniv ligger ett detaljerat och tidskrävande arbete som utförs av knivmakare med lång erfarenhet inom branschen. Här samlas en salig blandning av människor vars spetskompetenser täcker samtliga av de olika steg som tillsammans utgör Globalkniven. För knivmakarna i Globals fabrik Yoshikin, Japan, är uppdelningen av de olika arbetsområdena klara och tydliga. Där en person är specialiserad inom svetsning eller slipning av knivblad, arbetar en annan med kromatering av skaft eller polering.
En av flera knivmakare verksamma i Yoshikin-fabriken är Masahiro Hori, som arbetat för Global i över 27 år. Här ansvarar han för produktionen av Globalknivarnas handtag — en uppgift som kräver såväl erfarenhet som precision.
– En av mina uppgifter är att fylla handtagen med sjösand så att kniven får en vikt som ger den en perfekt balans, säger han.
En gemensam nämnare för det hantverk som ligger bakom Globalkniven är att det till stor del centreras kring knivmakarens egen erfarenhet och intuition. Även om en viss del av produktionsarbetet på senare år automatiserats, så är det i slutändan fingertoppskänslan - det traditionella hantverket - som värderas högst. Vikten av detta visar sig extra tydligt vid ett av de sista momenten i Globalknivens tillverkningsprocess: knivens sista slipning. Här slipas varje enskild kniv för hand innan den får lov att lämna fabriken.
Masatoshi Shimotori har arbetat som slipmästare i över 47 år och axlar idag det yttersta ansvaret för Globalknivens slipning. Han förklarar hur viktigt det är att prioritera individens intuitiva känsla i knivens sista skede.
– Knivarnas sista slipning sitter i handen. Det är mer en känsla än en konstatering när den är klar, säger Masatoshi.
Vikten av traditionellt hantverk är för Global stor och likaså är förnyelse och utveckling av verksamheten. Att ligga i framkant är viktigt och knivens tillverkningsprocess är ständigt under förbättring. För varje ny kniv strävar man framåt och uppåt, mot att höja tekniken och hantverket ytterligare en nivå. Mot att med noggrannhet och precision vårda varje Globalkniv omsorgsfullt, innan den lämnar fabriken för att sedan hamna i händerna hos matentusiaster världen över.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.