Blogg
Grillad sparris med keso, ärtor & trädgårdsblommor
En smak av sommaren! Denna vackra grilltallrik passar perfekt som förrätt eller lättare lunch.
Publicerad av Lena Unger 2025-06-05Grillade jordgubbar med brända hallon & vaniljcrème
Upptäck en ny dimension av bär! Denna sommardessert bjuder på en ljuvlig kombination av sött, syrligt och rökigt.
Publicerad av Lena Unger 2025-06-04Skedbuffé
Vill du göra något extra inför sommarens mingel? Prova att servera maten på sked!
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-05-26Presenttips inför sommaren
Student, examen, bröllop – sommaren är fylld av tillfällen att fira! Vi tipsar om klassiker från Global att ge bort i present.
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-05-05Laxsashimi med blodgrape & rättika
Vill du bjuda på något fräscht, vackert och superenkelt? Klart du vill! Louise Johansson ger oss receptet på en av sina favoriträtter – nämligen laxsashimi.
Publicerad av Lena Unger 2025-04-22Tartar de Fuet
En klassiker i ny tappning! Tartar de fuet är en smakrik twist på råbiff, där spansk salami ersätter nötköttet.
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-04-10Årets rätt 2025 – Lammtaco ”Barbacoa”
En rätt att samlas kring! Bjud på Årets Kock-vinnaren Michael Anderssons tacos med långbakat lammkött och kryddor från hela världen.
Publicerad av Lena Unger 2025-03-25Koreanska tacos
Dags för fredagsmys? Bjud på tacos med koreansk twist! I det här receptet fylls tortillabröden med godsaker som grillad entrecôte, kimchi och chilimajo.
Publicerad av Lena Unger 2025-02-19Global fyller 40 år!
Global firar 40 år – och lanserar två knivskarpa jubileumsprodukter. Missa inte chansen att fira jubileet med pompa och stål!
Publicerad av Lena Unger 2025-01-11Porchetta
Gör som Rebecca Siri och laga porchetta i jul! Denna goda italienska rätt gör sig utmärkt ihop med klassika jultillbehör såsom rödkål och brunsås.
Publicerad av Lena Unger 2024-12-13Halstrade kräftstjärtar med smörsås
Kräftor till förrätt – ja, tack! Denna härliga rätt består av halstrade havskräftor som serveras tillsammans med en smakrik smörsås.
Publicerad av Lena Unger 2024-12-10Julklappstips från Sebastian
Överraska hemmakocken med hårda paket! Sebastian Gibrand tipsar om 6 julklappar att lägga under granen i år.
Publicerad av Lena Unger 2024-12-04Lax-tataki
Snyggt, snabblagat – och otroligt gott! Prova proffskocken Øyvind Bøe Dalelvs recept på lax-tataki.
Publicerad av Lena Unger 2024-11-27Wild boar Wellington
Recepttips! Viltkocken Daniel Tottie har gjort en egen variant på Biff Wellington med vildsvinsfilé som bas. Svingott – rent ut sagt.
Publicerad av Lena Unger 2024-10-14Kocken med vilt i sikte
Han är kocken och jägaren som vill inspirera oss till att äta mer, bättre viltkött. "Vilterianen” Daniel Tottie svarar på tre snabba frågor.
Publicerad av Åsa Hendberg 2024-10-12Pink pasta
Trendrätt nummer ett? Pink pasta eller Barbie pasta svänger du snabbt ihop genom att blanda pasta med en sås gjord på rödbetor och getost.
Publicerad av Lena Unger 2024-10-07Okonomiyaki med shiitakesvamp
Proffskocken Frida Ronge bjuder på sin favoriträtt okonomiyaki. Det är en japansk kålpannkaka – i detta fall smaksatt med shiitakesvamp och räkor.
Publicerad av Lena Unger 2024-09-18Svampguide – 5 goda sorter för nybörjare
Höst = svampsäsong! Vi presenterar fem goda matsvampar med tillhörande recept och pryltips.
Publicerad av Lena Unger 2024-09-11Toast med kantareller & löjrom
Låt kantarellerna leva upp till sin status som skogens guld. På den här toasten får svampen sällskap av läcker löjrom, crème fraiche och dill.
Publicerad av Lena Unger 2024-09-10Pasta med jordärtskocka & ostronskivling
En himmelskt god pasta med krämig jordärtskocka, läckert svampfräs och färska kryddor. Toppas med tryffelolja!
Publicerad av Nellie Karlsson 2024-09-09Bästa redskapen till kräftskivan
Med Globals vassa och smidiga redskap förgyller du lätt sensommarens bästa fester.
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2024-08-13Gibrands grillmiddag
På jakt efter inspiration till grillkvällen? Då ska du testa Sebastian Gibrands smarriga recept! Här visar han hur du lyckas med fetaostpaket, shawarma och perfekt karamelliserade persikor.
Publicerad av Lena Unger 2024-06-19Grillad spetskål
Våga variera grillmiddagarna! Kål är en trevlig råvara som, med rätt tillagning, blir en utsökt grillrätt. Testa Øyvind Bøe Dalelvs recept.
Publicerad av Lena Unger 2024-06-12Biff satay
Släpp loss fantasin vid grillen med Øyvind Bøe Dalelvs recept. Här bjuder han på en läcker variant av biff satay med rättiks- och gurksallad.
Publicerad av Lena Unger 2024-06-11Grillad ananas
Sommarens smarrigaste dessert? Ja, det är Øyvind Bøe Dalelvs grillade ananas det! Kombinationen av het chiliglaze och kall vaniljglass är lika god som genialisk.
Publicerad av Lena Unger 2024-06-10Miso-grillad torsk
Bjud på en grillkväll med asiatiskt tema! Hur gott låter det inte med miso-grillad torskfilé med avokado, lime och granatäpple?
Publicerad av Lena Unger 2024-05-27Smak av sparris
Rusta dig för vårens matlagning! Vi tipsar om recept och redskap med säsongens primörer i fokus.
Publicerad av Lena Unger 2024-04-11Rostad sparris med ramslök & hollandaise
Vårens smaker och färger på en tallrik! Proffskocken Louise Johansson ger oss receptet på en läcker förrätt med grön och vit sparris och hollandaisesås.
Publicerad av Lena Unger 2024-04-01Vass påskmeny
Våga tänka utanför buffébordet i år! Vi har satt ihop en trerättersmeny med påskiga inslag i form av primörer, lax och påskgodis.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-21Årets Rätt 2024 – Havets superhjälte i fyra säsonger
Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks har tagit fram Årets Rätt 2024. Det är en klimatsmart lasagne baserad på ”havets superhjälte” – blåmusslan.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-11Torskrygg med vit sparris, vaktelägg & havsbuljong
Varför är det egentligen en grej med skrei? Testa att laga detta lyxiga middagsrecept, så kommer du att förstå!
Publicerad av Lena Unger 2024-03-10Sushiskola
Gillar du att utmana dig själv när det kommer till matlagning? Testa att göra egen sushi. Här hittar du recept på nigiri, sushirullar och perfekt klibbigt ris.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-07Sushiskola – Nigiri
Lär dig att lyckas med din nigiri! Vi visar hur du gör en klassisk sushibit med ris och räkor, men givetvis kan du välja topping efter smak och tillfälle.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-06Sushiskola – Sushiris
Ta din hemgjorda sushi till en ny nivå! Här avslöjar vi hemligheten bakom det perfekta sushiriset.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-06Sushiskola – Uramaki
Uramaki eller Inside-out är ett alternativ till den klassiska makirullen med sjögräs utanpå. Vi visar hur du lyckas med rullen, steg för steg.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-06Grönkålssoppa med ärtor & grön curry
En slät soppa går alltid hem – oavsett årstid. Här bjuder Louise Johansson på en rykande varm soppa i vårens gröna färg.
Publicerad av Lena Unger 2024-02-19Ros på hiramasa med grape & gurka
Kärleksboosta någon du tycker om med denna läckra sashimi-ros! Bakom receptet står proffskocken Louise Johansson.
Publicerad av Lena Unger 2024-02-14Majsdipp
Snabb, enkel och makalöst god – det är denna krämiga majsdipp med chili. Den ultimata följeslagaren till tacokvällen!
Publicerad av Åsa Hendberg 2024-02-07Nudlar med wokade grönsaker & svamp
Tycker du att det är trist med rester? Spana in Thomas Sjögrens middagstips! Snabbt och lätt förvandlar han kylskåpsresterna till en väldoftande nudelrätt.
Publicerad av Lena Unger 2024-01-25Vassa vegovänner
Vill du ha en grönare vardag? Då gäller det att börja förändringen i rätt ände – nämligen i köket. Här är vegokockens bästa redskap.
Publicerad av Lena Unger 2024-01-18Mästerkockens nyårsmiddag
Filip Poons nyårsmiddag går inte av för hackor. Krispiga langos till förrätt, entrecôte och skysås till huvudrätt och en rejäl chokladbomb som avslutning.
Publicerad av Lena Unger 2023-12-21Chokladfondant
Om du gillar choklad kommer du att älska Filip Poons chokladfondant! Det är en lättlagad dessert som gör sig lika bra till vardags som till fest.
Publicerad av Lena Unger 2023-12-20Langos
Langos till förrätt – ja, varför inte? Om du gör dessa friterade bröd i liten storlek blir de en perfekt inledning på festmiddagen.
Publicerad av Lena Unger 2023-12-20Stekt entrecôte med skysås
Entrecôte är en köttbit som kan otrolig mör och smakrik – när du steker den på rätt sätt. Följ Filip Poons recept och öka dina chanser att lyckas!
Publicerad av Lena Unger 2023-12-20Årets Kock 2023 – Desirée jaks
Lär känna Årets Kock 2023! Vi har träffat Desirée Jaks och snackat tävling, matfilosofi och framtidsdrömmar.
Publicerad av Lena Unger 2023-12-07Vass kniv på 30 sekunder
Globals våtslip ger dig en vass kniv på nolltid. Spana in vår video – och hitta skärpan i köket igen!
Publicerad av Lena Unger 2023-11-16Meet the family
Global, Global Sai, Global Ni och Global Ukon. Vad är egentligen skillnaden mellan Globals olika serier? Här är egenskaperna som får knivarna att sticka ut.
Publicerad av Lena Unger 2023-11-15Hemligheten bakom en Global succé
En slipad design och en sylvass japansk precision – här är Globalknivens spännande story i korthet.
Publicerad av Lena Unger 2023-11-08Skötselråd - Globals träskärbrädor
Från rengöring och fläckborttagning till inoljning och förvaring – så tar du hand om din träskärbräda! I vår skötselguide har vi samlat den information du behöver ha koll på, för att din bräda ska hål...
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-10-26Cacio e pepe
Testa en ny vardagspasta! Här är en variant på den trendiga rätten cacio e pepe. Bakom receptet står proffskocken Louise Johansson.
Publicerad av Lena Unger 2023-10-23Årets Kock firar 40 år!
19 oktober smäller det. Då går finalen av Årets Kock 2023 av stapeln och i samma veva firar mästerskapet 40 år! Men hur bra koll har du egentligen på tävlingen?
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-10-10Bao buns med hoisinkyckling & sojamajonnäs
Bjud på fluffiga, ångade bröd med stekt hoisinkyckling, syrad gurka och sojamajonnäs. Ett recept du kommer vilja göra i repris!
Publicerad av Lena Unger 2023-10-04Rädda kniven
Har din Globalkniv sett sina bättre dagar? Här är 3 problem som kan uppstå – och hur du löser dem på bästa sätt.
Publicerad av Lena Unger 2023-09-27Ostron med jordgubbsponzu & gröna jordgubbar
Inget större fan av ostron? Vi lovar – proffskocken Louise Johansson kommer få dig att tänka om. Testa hennes jordgubbsdoftande recept!
Publicerad av Lena Unger 2023-09-19Global Grillskola – Karamelliserade persikor med mandelkaka & luftig vanilj
Grilla allt som grillas kan – inklusive efterrätten! Proffskocken Sebastian Gibrand visar hur du tillagar sommarens godaste dessert: grillade och karamelliserade persikor med mandelkaka och luftig van...
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-07-04Global Grillskola – Shawarma på lamm
En smak av mellanöstern! Gör som Globals ambassadör Sebastian Gibrand och bjud på grillade lammfärsspett till middag. Varför inte i form av en läcker shawarma med färska grönsaker, libabröd och grön k...
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-06-26Rabarbergaletter med kardemumma
Galetter är franska pajer som här fått sig en somrig svensk twist i form av rabarber och kardemumma. De blir den perfekta portionsefterrätten!
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2023-06-23Kocklandslagets favoriter
Vassa kockar + redskap = sant! Lär känna Svenska Kocklandslagets medlemmar genom att ta del av deras bästa pryltips.
Publicerad av Lena Unger 2023-06-20Global Grillskola – Kryddigt fetaostpaket
Den perfekta förrätten eller tillbehöret till grillkvällen? Fetaostpaket med krispiga bönor och fräscha örter! Här visar proffset Sebastian Gibrand hur du bäst grillar osten riktigt mjuk och saftig.
Publicerad av Nellie Karlsson 2023-06-14