Blogg
Rustik lammgryta
En mustig lammgryta med pancetta, svamp och rödvin. Här får grytan puttra länge tills köttet blir så mört att det nästan faller isär – perfekt att bjuda på en kylig höstkväll!
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-09-29
Pumpa- & sötpotatissoppa med miso
En soppa som piggar upp i höstmörkret – både med smak och färg! Denna härliga kombination av pumpa och miso är något som bara måste upplevas.
Publicerad av Lena Unger 2025-09-29
Lamm = kofta?
Smakar lamm verkligen kofta? Och får som en våt lovikkavante? Dags att slå hål på myten – och upptäcka hur gott lamm- och fårkött faktiskt är.
Publicerad av Åsa Hendberg 2025-09-15
Svampguide – 5 goda sorter för nybörjare
Höst = svampsäsong! Vi presenterar fem goda matsvampar med tillhörande recept och pryltips.
Publicerad av Lena Unger 2025-09-01
Äppelrosor med brynt smör
Ta vara på höstens skörd och baka äppelrosor! Enkla men eleganta små bakverk där frasig smördeg varvas med tunna äppelskivor, brynt smör och rostade hasselnötter.
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-08-28
Gibrands knivguide
Att välja rätt kniv för uppgiften är viktigt för en kock, men kan ibland kännas knivigt? Sebastian Gibrand lär dig om de vanligaste knivmodellerna.
Publicerad av Lena Unger 2025-08-21
Gibrands slipskola
Vill du bli vass på knivslipning? I Gibrands slipskola delar proffskocken Sebastian Gibrand med sig av sina bästa sliptips.
Publicerad av Lena Unger 2025-08-21
Höstens nyheter från Global
Ny årstid = nya produkter i sortimentet. Inspireras av det senaste från Global!
Publicerad av Lena Unger 2025-08-19
Pryltips till picknicken
Visst är det något alldeles extra med måltider i det fria? Maxa uteätandet i sommar – med våra vassa pryltips!
Publicerad av Lena Unger 2025-06-19
Bästa grillredskapen från Global
Dags att kicka igång ännu en grillsäsong! Vi tipsar om några vassa prylar, som hjälper dig att höja grillmiddagen till nästa nivå.
Publicerad av Lena Unger 2025-06-18
Grillad kalventrecôte med potatis & chimichurri
Ta nästa steg vid grillen! Här är ett recept garanterat imponerar – både på gästerna och smaklökarna.
Publicerad av Lena Unger 2025-06-16
Grillad sparris med keso, ärtor & trädgårdsblommor
En smak av sommaren! Denna vackra grilltallrik passar perfekt som förrätt eller lättare lunch.
Publicerad av Lena Unger 2025-06-05
Grillade jordgubbar med brända hallon & vaniljcrème
Upptäck en ny dimension av bär! Denna sommardessert bjuder på en ljuvlig kombination av sött, syrligt och rökigt.
Publicerad av Lena Unger 2025-06-04
Skedbuffé
Vill du göra något extra inför sommarens mingel? Prova att servera maten på sked!
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-05-26
Presenttips inför sommaren
Student, examen, bröllop – sommaren är fylld av tillfällen att fira! Vi tipsar om klassiker från Global att ge bort i present.
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-05-05
Laxsashimi med blodgrape & rättika
Vill du bjuda på något fräscht, vackert och superenkelt? Klart du vill! Louise Johansson ger oss receptet på en av sina favoriträtter – nämligen laxsashimi.
Publicerad av Lena Unger 2025-04-22Tartar de Fuet
En klassiker i ny tappning! Tartar de fuet är en smakrik twist på råbiff, där spansk salami ersätter nötköttet.
Publicerad av Nellie Karlsson 2025-04-10
Årets rätt 2025 – Lammtaco ”Barbacoa”
En rätt att samlas kring! Bjud på Årets Kock-vinnaren Michael Anderssons tacos med långbakat lammkött och kryddor från hela världen.
Publicerad av Lena Unger 2025-03-25
Koreanska tacos
Dags för fredagsmys? Bjud på tacos med koreansk twist! I det här receptet fylls tortillabröden med godsaker som grillad entrecôte, kimchi och chilimajo.
Publicerad av Lena Unger 2025-02-19
Global fyller 40 år!
Global firar 40 år – och lanserar två knivskarpa jubileumsprodukter. Missa inte chansen att fira jubileet med pompa och stål!
Publicerad av Lena Unger 2025-01-11
Porchetta
Gör som Rebecca Siri och laga porchetta i jul! Denna goda italienska rätt gör sig utmärkt ihop med klassika jultillbehör såsom rödkål och brunsås.
Publicerad av Lena Unger 2024-12-13
Halstrade kräftstjärtar med smörsås
Kräftor till förrätt – ja, tack! Denna härliga rätt består av halstrade havskräftor som serveras tillsammans med en smakrik smörsås.
Publicerad av Lena Unger 2024-12-10
Julklappstips från Sebastian
Överraska hemmakocken med hårda paket! Sebastian Gibrand tipsar om 6 julklappar att lägga under granen i år.
Publicerad av Lena Unger 2024-12-04
Lax-tataki
Snyggt, snabblagat – och otroligt gott! Prova proffskocken Øyvind Bøe Dalelvs recept på lax-tataki.
Publicerad av Lena Unger 2024-11-27
Årets Kock 2024 – Michael Andersson
Michael Andersson är Årets Kock 2024! Vi träffade vinnaren för att prata om känslorna efter tävlingen, hans matfilosofi och var han hittar sin inspiration.
Publicerad av Nellie Karlsson 2024-11-19
Wild boar Wellington
Recepttips! Viltkocken Daniel Tottie har gjort en egen variant på Biff Wellington med vildsvinsfilé som bas. Svingott – rent ut sagt.
Publicerad av Lena Unger 2024-10-14
Kocken med vilt i sikte
Han är kocken och jägaren som vill inspirera oss till att äta mer, bättre viltkött. "Vilterianen” Daniel Tottie svarar på tre snabba frågor.
Publicerad av Åsa Hendberg 2024-10-12
Pink pasta
Trendrätt nummer ett? Pink pasta eller Barbie pasta svänger du snabbt ihop genom att blanda pasta med en sås gjord på rödbetor och getost.
Publicerad av Lena Unger 2024-10-07
Okonomiyaki med shiitakesvamp
Proffskocken Frida Ronge bjuder på sin favoriträtt okonomiyaki. Det är en japansk kålpannkaka – i detta fall smaksatt med shiitakesvamp och räkor.
Publicerad av Lena Unger 2024-09-18
Toast med kantareller & löjrom
Låt kantarellerna leva upp till sin status som skogens guld. På den här toasten får svampen sällskap av läcker löjrom, crème fraiche och dill.
Publicerad av Lena Unger 2024-09-10
Pasta med jordärtskocka & ostronskivling
En himmelskt god pasta med krämig jordärtskocka, läckert svampfräs och färska kryddor. Toppas med tryffelolja!
Publicerad av Nellie Karlsson 2024-09-09
Bästa redskapen till kräftskivan
Med Globals vassa och smidiga redskap förgyller du lätt sensommarens bästa fester.
Publicerad av Sofia Rönnkvist 2024-08-13
Gibrands grillmiddag
På jakt efter inspiration till grillkvällen? Då ska du testa Sebastian Gibrands smarriga recept! Här visar han hur du lyckas med fetaostpaket, shawarma och perfekt karamelliserade persikor.
Publicerad av Lena Unger 2024-06-19
Grillad spetskål
Våga variera grillmiddagarna! Kål är en trevlig råvara som, med rätt tillagning, blir en utsökt grillrätt. Testa Øyvind Bøe Dalelvs recept.
Publicerad av Lena Unger 2024-06-12
Biff satay
Släpp loss fantasin vid grillen med Øyvind Bøe Dalelvs recept. Här bjuder han på en läcker variant av biff satay med rättiks- och gurksallad.
Publicerad av Lena Unger 2024-06-11
Grillad ananas
Sommarens smarrigaste dessert? Ja, det är Øyvind Bøe Dalelvs grillade ananas det! Kombinationen av het chiliglaze och kall vaniljglass är lika god som genialisk.
Publicerad av Lena Unger 2024-06-10
Miso-grillad torsk
Bjud på en grillkväll med asiatiskt tema! Hur gott låter det inte med miso-grillad torskfilé med avokado, lime och granatäpple?
Publicerad av Lena Unger 2024-05-27
Smak av sparris
Rusta dig för vårens matlagning! Vi tipsar om recept och redskap med säsongens primörer i fokus.
Publicerad av Lena Unger 2024-04-11
Rostad sparris med ramslök & hollandaise
Vårens smaker och färger på en tallrik! Proffskocken Louise Johansson ger oss receptet på en läcker förrätt med grön och vit sparris och hollandaisesås.
Publicerad av Lena Unger 2024-04-01
Vass påskmeny
Våga tänka utanför buffébordet i år! Vi har satt ihop en trerättersmeny med påskiga inslag i form av primörer, lax och påskgodis.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-21
Årets Rätt 2024 – Havets superhjälte i fyra säsonger
Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks har tagit fram Årets Rätt 2024. Det är en klimatsmart lasagne baserad på ”havets superhjälte” – blåmusslan.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-11
Torskrygg med vit sparris, vaktelägg & havsbuljong
Varför är det egentligen en grej med skrei? Testa att laga detta lyxiga middagsrecept, så kommer du att förstå!
Publicerad av Lena Unger 2024-03-10
Sushiskola
Gillar du att utmana dig själv när det kommer till matlagning? Testa att göra egen sushi. Här hittar du recept på nigiri, sushirullar och perfekt klibbigt ris.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-07
Sushiskola – Nigiri
Lär dig att lyckas med din nigiri! Vi visar hur du gör en klassisk sushibit med ris och räkor, men givetvis kan du välja topping efter smak och tillfälle.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-06
Sushiskola – Sushiris
Ta din hemgjorda sushi till en ny nivå! Här avslöjar vi hemligheten bakom det perfekta sushiriset.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-06
Sushiskola – Uramaki
Uramaki eller Inside-out är ett alternativ till den klassiska makirullen med sjögräs utanpå. Vi visar hur du lyckas med rullen, steg för steg.
Publicerad av Lena Unger 2024-03-06
Grönkålssoppa med ärtor & grön curry
En slät soppa går alltid hem – oavsett årstid. Här bjuder Louise Johansson på en rykande varm soppa i vårens gröna färg.
Publicerad av Lena Unger 2024-02-19
Ros på hiramasa med grape & gurka
Kärleksboosta någon du tycker om med denna läckra sashimi-ros! Bakom receptet står proffskocken Louise Johansson.
Publicerad av Lena Unger 2024-02-14
Majsdipp
Snabb, enkel och makalöst god – det är denna krämiga majsdipp med chili. Den ultimata följeslagaren till tacokvällen!
Publicerad av Åsa Hendberg 2024-02-07
Nudlar med wokade grönsaker & svamp
Tycker du att det är trist med rester? Spana in Thomas Sjögrens middagstips! Snabbt och lätt förvandlar han kylskåpsresterna till en väldoftande nudelrätt.
Publicerad av Lena Unger 2024-01-25
Vassa vegovänner
Vill du ha en grönare vardag? Då gäller det att börja förändringen i rätt ände – nämligen i köket. Här är vegokockens bästa redskap.
Publicerad av Lena Unger 2024-01-18
Mästerkockens nyårsmiddag
Filip Poons nyårsmiddag går inte av för hackor. Krispiga langos till förrätt, entrecôte och skysås till huvudrätt och en rejäl chokladbomb som avslutning.
Publicerad av Lena Unger 2023-12-21
Chokladfondant
Om du gillar choklad kommer du att älska Filip Poons chokladfondant! Det är en lättlagad dessert som gör sig lika bra till vardags som till fest.
Publicerad av Lena Unger 2023-12-20
Langos
Langos till förrätt – ja, varför inte? Om du gör dessa friterade bröd i liten storlek blir de en perfekt inledning på festmiddagen.
Publicerad av Lena Unger 2023-12-20
Stekt entrecôte med skysås
Entrecôte är en köttbit som kan otrolig mör och smakrik – när du steker den på rätt sätt. Följ Filip Poons recept och öka dina chanser att lyckas!
Publicerad av Lena Unger 2023-12-20
Årets Kock 2023 – Desirée jaks
Lär känna Årets Kock 2023! Vi har träffat Desirée Jaks och snackat tävling, matfilosofi och framtidsdrömmar.
Publicerad av Lena Unger 2023-12-07
Vass kniv på 30 sekunder
Globals våtslip ger dig en vass kniv på nolltid. Spana in vår video – och hitta skärpan i köket igen!
Publicerad av Lena Unger 2023-11-16
Meet the family
Global, Global Sai, Global Ni och Global Ukon. Vad är egentligen skillnaden mellan Globals olika serier? Här är egenskaperna som får knivarna att sticka ut.
Publicerad av Lena Unger 2023-11-15
Hemligheten bakom en Global succé
En slipad design och en sylvass japansk precision – här är Globalknivens spännande story i korthet.
Publicerad av Lena Unger 2023-11-08