Pumpa- & sötpotatissoppa med miso

Publicerad av: Lena Unger, 2025-09-29
Taggar:

En soppa som piggar upp i höstmörkret – både med smak och färg! Denna härliga kombination av pumpa och miso är något som bara måste upplevas.

Ingredienser

Pumpasoppa (4 portioner)

  • Pumpa eller butternut squash
    1 kg
  • Sötpotatis
    0,5 kg
  • Vitlöksklyftor
    4 st
  • Olivolja
    3 msk
  • Schalottenlök, finhackad
    1 st
  • Ingefära, riven
    2 tsk
  • Vit miso
    3–4 msk
  • Grönsaksbuljong
    1,5 l
  • Salladslök, hackad
    2 msk
  • Shichimi togarashi eller chiliflakes
    0,5 tsk
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Kärna ur pumpan och skär den i 5 cm stora bitar. Spara fröna till garnering. Skala sötpotatisen och skär den i 5 cm stora bitar.

  • Lägg pumpan, sötpotatisen och vitlöksklyftorna i en ugnsform eller på en bakplåt. Ringla över 2 matskedar olivolja och strö över salt och peppar.

  • Rosta i ugnen tills pumpan och sötpotatisen är mjuka, ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Låt svalna och skala sedan pumpabitarna.

  • Hetta upp 1 msk olivolja på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt schalottenlök och ingefära och bryn tills de mjuknat.

  • Tillsätt miso och grönsaksbuljong och rör om tills misopastan är upplöst.

  • Tillsätt pumpan och sötpotatisen och låt sjuda i 15 minuter. Sänk värmen om det behövs. Soppan ska sjuda, inte koka.

  • Rosta under tiden pumpafrön i en torr panna, ca 3–4 minuter, och ställ åt sidan.

  • Mixa soppan slät med en stavmixer, eller i omgångar i en blender eller matberedare.

  • Garnera med salladslök, lite shichimi togarashi (eller chiliflakes) och rostade pumpafrön.

Relaterade produkter