
En soppa som piggar upp i höstmörkret – både med smak och färg! Denna härliga kombination av pumpa och miso är något som bara måste upplevas.
Ingredienser
Pumpasoppa (4 portioner)
- Pumpa eller butternut squash1 kg
- Sötpotatis0,5 kg
- Vitlöksklyftor4 st
- Olivolja3 msk
- Schalottenlök, finhackad1 st
- Ingefära, riven2 tsk
- Vit miso3–4 msk
- Grönsaksbuljong1,5 l
- Salladslök, hackad2 msk
- Shichimi togarashi eller chiliflakes0,5 tsk
- Salt
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
Kärna ur pumpan och skär den i 5 cm stora bitar. Spara fröna till garnering. Skala sötpotatisen och skär den i 5 cm stora bitar.
Lägg pumpan, sötpotatisen och vitlöksklyftorna i en ugnsform eller på en bakplåt. Ringla över 2 matskedar olivolja och strö över salt och peppar.
Rosta i ugnen tills pumpan och sötpotatisen är mjuka, ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Låt svalna och skala sedan pumpabitarna.
Hetta upp 1 msk olivolja på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt schalottenlök och ingefära och bryn tills de mjuknat.
Tillsätt miso och grönsaksbuljong och rör om tills misopastan är upplöst.
Tillsätt pumpan och sötpotatisen och låt sjuda i 15 minuter. Sänk värmen om det behövs. Soppan ska sjuda, inte koka.
Rosta under tiden pumpafrön i en torr panna, ca 3–4 minuter, och ställ åt sidan.
Mixa soppan slät med en stavmixer, eller i omgångar i en blender eller matberedare.
Garnera med salladslök, lite shichimi togarashi (eller chiliflakes) och rostade pumpafrön.
Relaterade produkter
Liknande läsning

Koreanska tacos
Dags för fredagsmys? Bjud på tacos med koreansk twist! I det här receptet fylls tortillabröden med godsaker som grillad entrecôte, kimchi och chilimajo.

Bevara skörden
Ta vara på sommarens frukter och bär genom att lägga in, safta och sylta. Här har vi samlat tre goda recept för plommon, björnbär och äpplen.

Rustik lammgryta
En mustig lammgryta med pancetta, svamp och rödvin. Här får grytan puttra länge tills köttet blir så mört att det nästan faller isär – perfekt att bjuda på en kylig höstkväll!