Rustik lammgryta

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2025-09-11
Taggar:

En mustig lammgryta med pancetta, svamp och rödvin. Här får grytan puttra länge tills köttet blir så mört att det nästan faller isär – perfekt att bjuda på en kylig höstkväll!

Ingredienser

Lammgryta (6–8 portioner)

  • Lammstek
    900 g
  • Vetemjöl
    0,5 dl
  • Pancetta, tärnad
    160 g
  • Gul lök
    1 st
  • Vitlöksklyfta
    3 st
  • Rött vin
    5 dl
  • Skogschampinjoner (eller liknande svamp)
    500 g
  • Kalvfond, utspädd
    1 liter
  • Tomatpuré
    1 msk
  • Lagerblad
    2 st
  • Timjan, torkad
    1 msk
  • Potatis
    500 g
  • Morot
    4 st

Till servering

  • Färskt bröd

Gör så här

  • Skär lammet i bitar. Lägg i en skål och krydda med salt och peppar. Strö över vetemjöl och vänd runt.

  • Hetta upp en stekpanna. Fräs tärnad pancetta tills den blir gyllenbrun och fettet släpper. Ta upp pancettan och lägg åt sidan. Lämna kvar fettet i pannan.

  • Bryn lammet i pancettafettet tills det får en fin färg på alla sidor. Ta fram en gryta och lyft över köttet och fettresterna till den. Addera den stekta pancettan.

  • Finhacka lök och addera till grytan. Bryn i 2–3 minuter på medelvärme tills den mjuknar. Lägg i vitlök och bryn ytterligare 1 minut.

  • Häll i rödvinet och rör om. Tillsätt svamp och låt sjuda i ca 10 minuter.

  • Förbered kalvfonden och tillsätt i grytan. Addera tomatpuré, lagerblad och torkad timjan.

  • Hacka potatis och morötter i mellanstora bitar. Tillsätt i grytan och se till att bitarna täcks av vätskan.

  • Täck grytan med lock. Låt sjuda på låg värme tills köttet är så mört att det faller isär, ca 1,5–2 timmar. Rör om lite då och då. Addera mer vätska om så behövs.

  • När köttet är mört, ta av grytan från värmen och smaka av med salt och peppar. Finhacka persilja och tillsätt i grytan. Servera tillsammans med en bit bröd!

Relaterade produkter