Årets Rätt 2024 – Havets superhjälte i fyra säsonger

Nu lanseras Årets Rätt 2024! Det är en öppen lasagne med blåmusslor som du enkelt varierar efter säsong. Bakom receptet står Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks.
Den regerande vinnaren av Årets Kock får varje år i uppdrag att fram en ny, svensk matklassiker. Årets Rätt ska vara en maträtt som både speglar samtiden och kockens egen matlagningsfilosofi. Den ska vara klimatsmart, lagad på lättillgängliga råvaror och kunna serveras såväl hemma som på restaurang.
Desirée Jaks rätt är en hyllning till ”havets superhjälte” – blåmusslan. Hon vill gärna inspirera oss svenskar till att äta mer musslor, eftersom det är en råvara som gör gott på så många plan.
– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinationen miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden, förklarar hon.
För att ta hållbarhetstänket ett steg längre har Desirée tagit fram fyra olika varianter av sin mussellasagane, en för varje årstid. Här nedan hittar vi vinterreceptet med vitkål och gröna ärtor. Men håll utkik – under året kommer hon även att släppa säsongsanpassade varianter för vår, sommar och höst.
INGREDIENSER
(4 portioner)
200 g färska lasagneplattor
0,5 st citron (saft + skal)
Rapsolja, till stekning
(eller 200 g frysta blåmusslor utan skal + 1 dl mussel- eller fiskbuljong)
2 msk smör

Tillbehör efter årstid
Vinter
150 g vitkål (strimlad)
2,5 dl gröna ärtor (tinade)
Vår
4 dl nässlor (plockade blad)
8 st gröna sparrisar (delade)
Sommar
150 g brytbönor (ansade och skivade)
2 st snacksgurkor (skivade)
Höst
1 st färsk majskolv (skuren från kolven)
160 g kantareller (ansade och delade)
Gör så här
Grovhacka persiljan. Häll rapsoljan i en bunke. Riv ner vitlöken i bunken. Mixa ner persiljan med en stavmixer, tillsätt lite åt gången. Smaka av med salt, citronjuice och rivet skal.
Värm upp en stekpanna med olja och smör. Tillsätt brödet. Stek på medelvärme och under omrörning, tills brödet blir gyllene och krispigt. Salta och låt svalna på hushållspapper. Torka och behåll samma stekpanna.
servering (vinter)
Fräs resten av de hackade grönsakerna i smör i ca 2 minuter. Tillsätt spenat och strimlad vitkål. Fräs ytterligare 1 minut och smaka av med salt och citron.
I en separat panna, stek ärtor i smör och tillsätt de plockade blåmusslorna. Värm lätt och tillsätt 4 msk gremolata. Smaka av med salt.
Häll i vatten och salt i en stor kastrull och koka upp. Tillsätt pasta och koka tills den är mjuk ca 2–3 minuter. Lyft upp med en hålslev och lägg på en oljad plåt.
Bygg upp rätten enligt bild i djupa tallrikar. Börja med en lasagneplatta, fördela spenatblandningen över, lägg på ytterligare en lasagneplatta och strö över rikligt med ost. Toppa med blåmusselblandningen och därefter blåmusselsåsen som du skummat lätt med en stavmixer. Avsluta med gremolata.