Janssons frestelse

Publicerad av: Lena Unger, 2025-09-29
Taggar:

Kom i julstämning med vårt recept på Jansson! Krispig, krämig och ljuvligt god!

En perfekt lagad Janssons frestelse är svår att slå. Hemligheten ligger i att använda rätt gräddblandning, mjölig potatis och en vass mandolin som hjälper dig att skära fina skivor eller stavar.

Sätt smaken av tradition på bordet!

Ingredienser

Janssons frestelse

  • Stora gula lökar
    2 st
  • Mjölig potatis
    700 g
  • Ansjovis
    125 g (+ 1–2 msk spad)
  • Vispgrädde
    3–4 dl
  • Salt och peppar
  • Ströbröd
    3 msk
  • Smör

Gör så här

  • Skala och halvera löken. Skiva den tunt, gärna med en mandolin.

  • Värm upp smör i en stekpanna på låg värme. Stek löken tills den blivit mjuk, genomskinlig och gyllene.

  • Skala potatisen och skär den i tunna stavar, gärna med en mandolin.

  • Sila av spadet från ansjovisburken och ställ åt sidan. Klipp eller hacka ansjovisfiléerna grovt.

  • Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).

  • Vispa ihop grädden med 1–2 msk av ansjovisspadet. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

  • Smörj en ugnsform. Varva potatis, lök och hackad ansjovis i formen. Avsluta med ett lager potatis. Slå över ansjovisgrädden och toppa med ströbröd samt några klickar smör.

  • Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i ca 40–50 minuter. Täck med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.

Relaterade produkter