Laxsashimi med blodgrape & rättika

Publicerad av: Lena Unger, 2025-04-22
Taggar:

Louise Johanssons laxsashimi är ett recept du kommer vilja laga om och om igen. Den här vackra tallriken är full av kontraster – syrligt, krispigt, lent och pepprigt.

Laxsashimi är perfekt servera som förrätt, men även som en lyxig plockrätt på buffébordet. För att lyckas med Louises recept är det viktigt att tänka på detaljerna. Välj en riktigt god risvinäger, en lite gräsigare olivolja och krydda med en generös mängd nymalen rosépeppar – då är du hemma.

Fräscht, vackert och superenkelt!

Ingredienser

Laxsashimi (4 portioner)

  • Lax, skinnfri ryggbit (av god kvalitet)
    400 g
  • Mirin
    0,75 dl
  • Japansk soja
    0,75 dl
  • Risvinäger
    0,75 dl
  • Blodgrape
    1 st
  • Rättika
    6 cm
  • Kallpressad olivolja
    0,75 dl
  • Rosépeppar, nymalen
    1 tsk
  • Flingsalt
    0,5 tsk
  • Sesamfrön med kimchi
    2 tsk
  • Röd shisokrasse (alt. citronmeliss)
    1 ask

Gör så här

  • Blanda mirin, soja och risvinäger till en dressing.

  • Filéa grapefrukten och skär klyftorna i 1 cm tjocka bitar. Skär rättikan i 0,5 x 0,5 cm stora kuber.

  • Skär laxen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg upp laxskivorna på ett fat. Lägg på grapefrukten och rättikan. Ringla över dressingen och olivoljan.

  • Smaksätt med nymalen rosépeppar och flingsalt. Toppa med sesamfrön och shisokrasse.

Relaterade produkter