Fläsk på italienskt vis! Här bjuder den danska kocken Rebecca Siri på en härlig bjudrätt som passar lika bra på julmiddagen som på en italiensk afton.
Porchetta är en italiensk klassiker som med fördel görs på fläskbröst. Du fördelar vitlök och örter över köttet, rullar ihop det till en rulltårta och bakar i ugnen på låg värme. I Italien serveras det färdigstekta köttet ofta som pålägg på en macka, men Rebecca bjuder på en vintrig variant som passar fint till rödkålssallad och brunsås.
Smaklig spis!
INGREDIENSER
Porchetta (8 portioner)
3 kg fläsksida med svål
30 g salt
Olivolja
Svartpeppar, nymalen
Marinad
3 st lime
2 st apelsiner
150 g rosmarin
172 g timjan
50 g libbsticka
1 st vitlöksklyfta
50 g ingefära, picklad
65 g persilja
Salt
Svartpeppar, nymalen
Bindgarn
Tillbehör
Radicchio-sallad
Rödkål
Brunsås

GÖR SÅ HÄR
Börja med att skära fläsksidan, så att du får ut en kvadratisk bit. Vänd köttsidan nedåt och skär längs svålen och köttet ca fyra fingrar in mellan svål och kött. Gör sedan likadant på motsatt sida. På detta sätt kommer svålarna att överlappa varandra runt hela steken, när du sedan rullar köttet. När du är klar med att förbereda köttet ska du salta fläsksidan på båda sidor och låta den stå i kylskåpet i minst 4 timmar.
Fortsätt med marinaden. Skölj och torka dina örter, för att sedan hacka dem fint. Riv skal från lime och apelsiner. Pressa ur saften från frukterna i en skål. Hacka den inlagda ingefäran i små bitar. Tillsätt ingefärslagen, ingefärsbitarna, de hackade örterna och skalet i skålen. Rör runt och krydda med salt och peppar.
Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram fläsksidan. Smörj köttsidan med marinaden och massor av nymalen svartpeppar. Rull köttet hårt och bind upp steken med ett kraftigt bindgarn. Gnid sedan in i svålen med salt. Lägg steken i en ugnsform och baka i ugnen i ca två timmar, till en innertemperatur på 54 grader. Låt porchettan vila i 15 minuter innan du skär upp.