Gibrands slipskola

Publicerad av: Lena Unger, 2025-08-21

Vässa slipkunskaperna med proffskocken Sebastian Gibrand! I Gibrands slipskola visar han hur du hanterar en våtslip, skärpstav och slipsten på bästa sätt.

Alla kockar gillar att jobba med vassa knivar – och en ny Globalkniv är extremt vass. Men för att den ska fortsätta prestera på samma nivå behöver du underhålla eggen på kniven. Här är det skillnad på att skärpning och slipning. Du kan fräscha upp skärpan med en skärpstav eller en våtslip, men behöver hjälp av en slipsten för att slipa om kniven.

Se filmerna nedan för att lära dig att använda de olika slipredskapen.
 

VÅTSLIP

Håll efter din kniv genom att skärpa den med jämna mellanrum. En våtslip passar utmärkt för det dagliga underhållet. Allt du behöver göra är att fylla knivslipen med lite vatten och dra några drag med kniven igenom de olika hjulen, så blir skärpan som ny.

SKÄRPSTAV

Grönsakskniven har en rektangulär bladform. Det gör att den är särskilt lämplig för intensivt hackande och andra uppgifter som kräver bra kontroll över snitten. För den som lagar mycket vegetariskt är grönsakshackan ett måste.

SLIPSTEN

Våtslipen och skärpstaven återställer skärpan på kniven utan att egentligen avverka något stål. Men när kniven har blivit riktigt slö behöver du slipa om den för att få fram en ny egg. Du kan då välja att göra det själv med en slipsten eller lämna in kniven till en erfaren slipare. Tänk på att japanska knivar har en vinkel på 10–15 grader.

Relaterade produkter