Årets Kock 2024 – Michael Andersson

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2024-11-19

Michael Andersson är Årets Kock 2024! Vi träffade vinnaren för att prata om känslorna efter tävlingen, hans matfilosofi och var han hittar sin inspiration.

Michael Andersson är långt ifrån en nykomling på den svenska restaurangscenen. Han har bland annat tävlat i Svenska Kocklandslaget (2020–2022), varit coach för Juniorkocklandslaget och tagit silver i Culinary World Cup i Luxemburg 2022. Utöver detta driver han företaget Petit Gastronomi och är köksmästare på prisbelönta Restaurang Celeste, som belönats med en stjärna i Michelinguiden. Där delar han ansvaret i köket med Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets Kock 2020.

Trots tidigare meriter är Michael ett nytt namn i Årets Kock-sammanhang. I år gjorde han sin debut i SM i professionell matlagning. Finalen avgjordes den 17 oktober på Annexet i Stockholm, där sex av landets främsta kockar tävlade om den prestigefyllda titeln. Michael hade redan imponerat i semifinalen med högst poäng av alla deltagare – och i finalen fortsatte han i samma stil. Med totalt 776 poäng, nästan 100 fler än tvåan, tog han en övertygande seger och utsågs till Årets Kock 2024.

5 SNABBA MED MICHAEL

Hur kändes det att vinna?
– När de ropade upp mitt namn på finalen, då vet jag inte vad jag skulle tänka. Det var otroligt förlösande. Men jag trodde inte det var sant heller.

Var du nervös?
– Ja, jag var inte så nervös som jag trodde att jag skulle vara under finaldagarna. Jag hade förväntat mig att vara lite skakigare. Men när jag väl var i köket kände jag mig otroligt lugn.

Var hittar du inspiration?
– Inspirationen hittar man egentligen överallt. Framför allt så handlar det om att omge sig med människor som är inspirerande. Det kan vara andra kockar, designers eller producenter framför allt. Det är sjukt mycket inspiration att se någon brinna för något och sedan grotta ner sig i det tillsammans. Det är sjukt imponerande."

Vilka är dina favoriter från Global?
– Lilla paletten tycker jag är 10 poäng. Tourneringskniv och sedan får det bli G-2:an, för den funkar till allt. Och håller!"

Var kommer ditt matintresse ifrån?
– Mitt matintresse tror jag växte framför allt på en av mina första arbetsplatser med en köksmästare som hette Niclas Wahlström. Han hade en sådan passion för det han gjorde – och allt han gjorde. Och det gjorde att det tändes en eld som blev en brasa. Det var otroligt inspirerande.

Relaterade produkter