Lamm = kofta?

Publicerad av: Åsa Hendberg, 2025-09-15

Smakar lamm verkligen kofta? Och får som en våt lovikkavante? Dags att slå hål på myten – och upptäcka hur gott lamm- och fårkött faktiskt är. 

"Fisk får vi för ofta, lamm smakar som kofta". Ja, i Sverige har lammköttet minst sagt fått ett lite tråkigt rykte. Det lever kvar från tiden då vi främst åt äldre, könsmogna får. Men i dagens fina köttbitar finns inte den här typen av bismak kvar – vare sig det rör sig om får eller lamm.

Skillnaden mellan fårkött och lammkött är att fåret har en kraftigare och fylligare smak samt att texturen påminner mer om nötkött. Lammet är något mildare i smaken och mjukare i texturen. Smakar då fårköttet ull, kofta eller lovikkavante? Nej, det gör det inte.

Får som är uppfödda på öppna vidder och som slaktas på rätt sätt kan, med rätt tillagning och kryddor, ge en fantastisk smakupplevelse. Så vad väntar du på? Skaffa dig en fin bit fårkött hos någon av våra svenska bönder och testa själv!

Recepttips!

En mustig lammgryta med pancetta, svamp och rödvin. Här får grytan puttra länge tills köttet blir så mört att det nästan faller isär – perfekt att bjuda på en kylig höstkväll!

Relaterade produkter