Chawanmushi med forellrom, brynt smör & lagrad ost

Publicerad av: Lena Unger, 2025-11-24
Taggar:

En julig förrätt eller ett läckert inslag på den kalla delen av buffébordet – laga Sebastian Gibrands chawanmushi i jul!

Japans älskade äggkräm chawanmushi gör sig oväntat bra på julbordet, inte minst Sebastian Gibrands tolkning med svenska smaker. Kombinationen av lagrad Västerbottensost, brynt smör och salt forellrom ger rätten både nordisk julvärme och en finstämd umamikaraktär.

En självklar utmanare till både Västerbottenspaj och omelett!

Ingredienser

Chawanmushi (4 portioner)

  • Mjölk
    0,75 dl
  • Grädde
    0,75 dl
  • Västerbottensost, riven
    40 g

Brynt smör

  • Smör
    20 g
  • Ljus soja
    1 msk

Till servering

  • Forellrom
    100 g
  • Gräslök, finhackad
    1 ask
  • Västerbottensost, riven
    100 g
  • Wasabirot, riven
    1 st
  • Ätbara blommor (valfritt)

Gör så här

  • Koka glykos, vatten och socker till en sockerlag. Låt svalna. Tillsätt klementinjuice och citronjuice. Kör i glassmaskin.

  • Skölj och blötlägg riset i minst 1 timme.

  • Koka upp riset tillsammans med kryddorna och mjölken. Låt sjuda under lock tills riset är mjukt och klibbigt. Rör om då och då.

  • Tillsätt socker och rör tills det har smält.

  • Servera den varma rispuddingen tillsammans med en klick klementinsorbet. Toppa med chiliolja, sichuanpeppar och rivet citronskal.

  • Koka upp mjölk och grädde. Ta av kastrullen från plattan och rör i osten tills den har smält. Låt svalna något innan du tillsätter ägg, salt och soja. Vispa ihop till en slät smet.

  • Häll upp smeten i koppar. Baka i vattenbad i ca 45 minuter på 100 grader, eller tills stanningen har satt sig. Låt svalna helt.

  • Bryn smöret och blanda med soja.

  • Toppa äggkrämen med brynt sojasmör, rom, gräslök, riven ost och wasabi.

Relaterade produkter