
Frasig smördeg, söta äpplen, brynt smör och rostade nötter – testa vårt recept på läckra äppelrosor!
Ingredienser
Äppelrosor (ca 6 st)
- Smördeg1 rulle
- Röda äpplen (gärna fasta, t.ex. Pink Lady eller Royal Gala)2–3 st
- Citron1/2 st
- Smör50 g
- Socker2 msk
- Vaniljsocker1 msk
- Hasselnötter (grovt hackade, gärna rostade)50 g
- Kanel (valfritt)1 tsk
- Florsocker
Gör så här
Kärna ur äpplena och dela på hälften. Skär dem i tunna skivor på en mandolin. Lägg skivorna i en skål med lite vatten och pressad citron (så de inte mörknar).
Kör skivorna i 2 minuter i mikron så att de blir mjuka och böjliga. Häll av vattnet och låt svalna lite.
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme, bryn tills det börjar dofta nötigt och blir gyllenbrunt. Ta av från värmen och rör ner socker och vaniljsocker.
Rosta nötterna i en torr stekpanna. Grovhacka.
Rulla ut smördegen och skär i ca 6 remsor (långsidorna). Pensla remsorna med det brynta smöret. Strö över hackade hasselnötter och eventuellt lite kanel.
Placera äppelskivorna över halva remsans längd, så att de sticker upp lite ovanför kanten. Vik upp den undre halvan av smördegen över äppelskivorna (så de blir "instoppade" men fortfarande syns upptill).
Rulla försiktigt ihop varje remsa till en ros. Placera i en smord muffinsplåt eller i stadiga muffinsformar.
Grädda i 200°C (över- och undervärme) i ca 30–35 minuter tills de är gyllenbruna och färdiggräddade. Om de blir för mörka ovanpå kan du täcka med lite aluminiumfolie mot slutet.
Låt svalna något. Pudra över florsocker och toppa med lite extra hackade hasselnötter.
Relaterade produkter
Liknande läsning

Tartar de Fuet
En klassiker i ny tappning! Tartar de fuet är en smakrik twist på råbiff, där spansk salami ersätter nötköttet.

Grillade jordgubbar med brända hallon & vaniljcrème
Upptäck en ny dimension av bär! Denna sommardessert bjuder på en ljuvlig kombination av sött, syrligt och rökigt.

Höstens nyheter från Global
Ny årstid = nya produkter i sortimentet. Inspireras av det senaste från Global!