Ta hand om din träskärbräda på rätt sätt – och du har en livslång följeslagare i köket. Vi guidar dig genom de vanligaste frågetecknen gällande skötsel av träskärbrädor. Från inoljning och rengöring till förvaring. Med mera!
INNAN FÖRSTA ANVÄNDNING – GRUNDA MED OLJA
Innan du börjar använda din nya träskärbräda är a och o att impregnera eller "mätta" den med olja. Oljan hjälper till att bygga ett grundskydd i din bräda och stoppar fukt, smuts och bakterier från att tränga ned djupare i träet.
Första gången du mättar din bräda krävs det i regel rikligt med olja. Till en ny bräda rekommenderar vi därför att du använder en stor flaska paraffinolja, som till skillnad från vissa matoljor, är smak-, doft- och färglös. Globals skärbrädeolja – som medföljer vissa av våra träskärbrädor – är till för dagligt underhåll. Oljan är en neutral mineralolja med hög renhetsgrad och används med fördel till mindre torrfläckar. Förutom träskärbrädor kan den även användas till köksbänkar eller andra andra ytor som handskas med livsmedel.
Täck din bräda med en riklig mängd olja. Stryk ut oljan med en bit papper på bägge sidor och samtliga kanter. Låt stå över natten.
Dagen efter repeterar du samma procedur igen. När brädan slutar dra in olja är du klar. Det är en process som kan ta ett tag – runt ett till två dygn. Men när du väl är klar har du en bräda med ett grundskydd som kan hålla i flera år.
RENGÖR & TORKA
Likväl som din bräda inte bör diskas i maskin, bör den inte heller blötläggas eller lämnas fuktig. Se därför till att alltid hålla brädan torr efter rengöring – och använd sparsamt med vatten.
Vid rengöring: blöt en disktrasa eller en bit hushållspapper med varmvatten och skrubba brädan ren. Undvik diskmedel.
Vid desinfektion: spraya din bräda med en ättiksblandning på 5% (en tiondel ättika och resten vatten) och torka av. Träet kan komma att dofta svagt av ättika under någon dag, men det avtar sedan.
Vid envisa fläckar: applicera grovsalt och några droppar vatten och skrubba rent med en disktrasa eller en bit hushållspapper.
Vid svåra fläckar: ta ett finkornigt slippapper och slipa varsamt på fläcken, tills ytan fin igen.
Torka brädan torr med hushållspapper och förvara torrt. Undvik att placera brädan på varma platser, som exempelvis bredvid ugnen eller spisen. En för hög temperatur kan göra att träet sväller och tappar sin form.
UNDERHÅLL
Trä är ett levande material som rör på sig. Det kan både svälla och krympa, beroende på vad det utsätts för. Att du håller din träskärbräda inoljad och återfuktad är av största vikt för att den ska må bra. Annars riskerar brädan att torka ut, spricka, flisa sig eller bli skev.
Håll brädan inoljad. Applicera olja till torra fläckar så fort de dyker upp.
Repetera grunden. Om din bräda har större, torra partier kan du repetera den grund som du lade på brädan då den var ny. Sannolikt behöver du här inte fullt lika mycket olja som första gången, då brädan blir ”mätt” snabbare.
Håll brädans bultar åtskruvade. Har din bräda bultar? Då kan du skruva åt dom, om du märker att träet "rört på sig" – det vill säga om det glipar eller sitter löst.
SLIPA & HYVLA
Efter några års användning är det inte ovanligt att din bräda dragit på sig repor eller märken. Då finns det flera knep att till, för återställa den till sin forna glans.
Vid ytliga repor/märken: slipa din träskärbräda. Här kommer du långt med en bit sandpapper och en träkloss.
Vid grova repor/märken: hyvla träskärbrädan. Här rekommenderar vi att du lämnar in din träskärbräda till närmsta möbelsnickeri. OBS. Var medveten om att den måttskala som finns på särskilda träskärbrädor troligtvis kommer att försvinna om ytan hyvlas.
VANLIGA FRÅGOR
Finns det några livsmedel jag inte ska använda på min träskärbräda?
En tumregel när det gäller träskärbrädor är att undvika hantering av fågel och fläsk. Här rekommenderar vi i stället att du använder dig av en plastskärbräda, som kan diskas i maskin.
Kan jag olja in min bräda med matolja?
Du kan olja in din bräda med matolja för att skydda träet från fukt – däremot inte utan problem. Matolja är i regel inte en helt ren olja, vilket betyder att den högst sannolikt kommer att härskna med tiden. Vi rekommenderar att du i stället använder dig av helt rena skärbrädeoljor, så som paraffinolja.
Bra knivar kräver bra underlag. Men vilken typ av skärbräda är värd att satsa på? Vi går igenom några modeller att välja mellan – och några att undvika.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.