Primörfrossa

Publicerad av: Lena Unger, 2022-03-30

Premiär för primörer! Är du en av dem som kommer att gå loss i grönsaksdisken i vår? Här är fem redskap som du inte kan vara utan.

Vid den här tiden på året är vi många som har ledsnat på övervintrade rotfrukter och tomater som saknar smak och färg. Med vårprimörerna kommer lusten att laga mat tillbaka – och det med besked. Årets första grönsaker står verkligen i en klass för sig! Nedan tipsar vi om hur du, med rätt redskap, kan skapa grön magi på tallriken.
 

...

1. Liten allkniv

Primörer är ofta små och delikata grönsaker med mycket smak. Några tidiga exempel är ramslök, morötter och rädisor. Välj en liten allkniv eller skalkniv till de minsta råvarorna och njut av dem som de är – nyhackade i en vårfräsch sallad.

Se produkttips
...

2. Grönsakshacka

Årets första vitkål och spetskål kanske inte väcker lika starka vårkänslor? Men om du skär upp kålen med en grönsakshacka och lägger den några minuter på grillen, så lovar vi att du kommer att tänka annorlunda.

Se produkttips
...

3. Skalare

Att skala primörer är överkurs. Skalet brukar vara så tunt att de bara behöver borstas och tvättas. Däremot kan du använda skalaren till att skära grönsakerna i snygga strimlor. Varför inte göra grönsakspasta av zucchinin?

Se produkttips
...

4. Kockpincett

Vårens späda sparris är en riktig delikatess – lika god ångad som råstekt eller grillad. Oavsett tillagning är en kockpincett guld värd när du handskas med sparris. Det stabila greppet gör att jobbet blir gjort i en handvändning.

Se produkttips

5. Kökssax

Klippt och skuret! Globals kökssax har en microtandad egg, vilket gör att du får ett perfekt snitt när du klipper. Saxen passar utmärkt att använda till alla gröna kryddor i örtträdgården, såsom gräslök och persilja.

 

...

Recepttips!

Vill du laga ett recept på temat? Här visar Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, hur du förvandlar vårprimörerna till en härlig potatissallad.  

LÄS MER