Letar du efter middagsinspiration? Testa proffskocken Louise Johanssons peppriga pasta – lika lättlagad som lätt att tycka om!
Cacio e pepe betyder ”ost och peppar” på italienska. Rätten består av endast tre ingredienser: pasta, ost och nymalen svartpeppar. Louise Johanssons bästa tips är att välja den grövsta inställningen på kvarnen när du kryddar. På så vis får rätten ett härligt crunch.
Buon Appetito!
INGREDIENSER
Cacio e pepe (4 portioner)
300 g bucatini (alt. spagetti), torkad
1 msk salt
150 g pecorinoost (alt. Wrångebäck, gruyère, comté)
2 dl kokvatten från pastan
2 tsk svartpeppar, nymalen
Gör så här
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Koka pastan 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen. Häll av, men spara pastavattnet.
Finriv osten. Spara ca 1 deciliter till servering och lägg resten i en skål. Tillsätt 1 deciliter av pastavattnet i ostskålen och rör till en krämig konsistens.
Koka upp ca 1 deciliter pastavatten tillsammans med svartpeppar i en stekpanna. Häll i pastan och koka 1 minut. Dra av pannan från värmen och tillsätt ostkrämen. Värm försiktigt ytterligare 1 minut, tills såsen binder ihop med pastan. Det är viktigt att det inte kokar, då kan såsen bli grynig.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Toppa med mer ost och nymalen svartpeppar.