Global Grillskola – Het, grillad bläckfisk

Publicerad av: Lena Unger, 2019-06-03
Taggar:


Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker och tekniker är ett bra sätt att utmana sig i sin matlagning. Här visar Mästerkocken Jennie Walldén hur du lagar jjukkumi gui – grillad bläckfisk på koreanskt manér.


Våga bryta gamla vanor och lägg något nytt på grillen. Nästan allting går att grilla. Det är egentligen bara din egen kreativitet, och utrustning, som sätter gränserna. Med hjälp av våra grillredskap och recept från världens alla hörn vill vi inspirera till stordåd vid grillen. Vår grillskola är en Global grillskola  i ordets alla bemärkelser.

Ingredienser

Grillad bläckfisk (4 portioner)
600 g moscardini-bläckfisk
2 msk gochujang (koreansk, fermenterad chilipasta)
0,5–1 msk gochugaru (koreanskt chilipulver)
1 msk koreansk eller japansk soja
1 msk mirin (japanskt, sött risvin)
1–2 msk strösocker
1 msk sesamolja
0,5 tumstor bit ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk rostade sesamfrön
1 näve vattenkrasse

Sojaaioli
3 msk koreansk eller japansk soja
2 msk risvinäger
1 ägg
3 dl rapsolja
2 tsk sesamolja
1 vitlökssklyfta, riven

Snabbrimmad gurka
1 liten gurka
2 salladslökar
1 tsk salt
2 tsk strösocker

Till servering
Nykokt koreanskt eller japansk ris
Huvudsallad eller krispsallad
​Hemgjord kimchi

 

Gör så här

Skölj och rensa bläckfisken. Låt rinna av. Blanda samman övriga ingredienser till bläckfisken förutom sesamfrön och vattenkrasse. Blanda med bläckfisken och låt marinera i minst 1 timme, gärna över natten i kylen.

Skiva gurkan och salladslöken i tunna skivor. Lägg i en skål. Strö över salt och socker och blanda runt. Låt stå i ca 30 minuter. Häll av all överflödig vätska innan servering.

Reducera soja och vinäger till 2 msk vätska. Låt svalna. Lägg ägget i en cylinderformad bunke. Tillsätt oljorna, riven vitlök och 1 msk av sojareduktionen. Mixa med stavmixer till en tjock kräm. Smaka av med mer av sojareduktionen.

Grilla bläckfiskarna i 3–4 minuter. Vänd dem lite då och då, så att de grillas runt om. Servera den grillade bläckfisken med ris, rimmad gurka, kimchi och sojaaioli. Garnera med wasabiruccola och sesamfrön. 

Tips! Om du vill så kan du byta ut bläckfisken mot skivat sidfläsk, kejsarhatt eller ostronskivling. 

...

Jennies kimchi

Kimchi är ett klassiskt koreanskt tillbehör som passar perfekt till grillat. Perfekt till det mesta – om du frågar någon från Korea. Det är inte särskilt svårt att göra egen kimchi, men det tar lite tid. Om du planerar att ha en koreansk BBQ i helgen, gör då gärna kimchin i början på veckan!

LÄS MER

RELATERADE produkter

Liknande läsning