Foto: Matilda Lindeblad
Filip Poons små, krispiga langos går utmärkt att servera som förrätt. Välj topping efter smak och tillfälle!
Langos är ursprungligen en ungersk rätt, men det har blivit en riktig festivalfavorit hemma i Norden. Mästerkocken Filip Poon lagar gärna langos hemma och friterar bröden i kastrull. Testa att göra langosen i mindre storlek och gå loss med lyxiga toppings, så har du en perfekt förrätt till middagsbjudningen. Nedan delar Filip med sig av ett langosrecept från kokboken "Favoriter".
Snacka om smakfest!
INGREDIENSER
Langos
(8 st små bröd)
12 g jäst
1,5 dl vatten
1 kokt, skalad potatis, finriven
ca 3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 liter olja, till fritering
Till servering
1 förpackning gräddfil, à 3 dl
1 rödlök, finhackad
1 knippe gräslök, finhackad
1 knippe dill, finhackad
400 g handskalade räkor
1 burk stenbitsrom, à 75 g

Gör så här
Häll alla ingredienser till brödet i en skål. Blanda till en jämn smet. Om den blir för torr kan du addera någon extra matsked vatten, blir den för kladdig tillsätter du i stället mer mjöl. Knåda ihop till en boll och lägg i en skål. Låt jäsa ca 35–40 minuter under bakduk.
Mjöla arbetsytan och stjälp upp degen. Dela degen i 8 bitar. Dra eller kavla ut dem till små, runda langos. Låt jäsa i 10 minuter.
Hetta upp olja i en stor kastrull till 180 grader. Lägg försiktigt i langosen en och en. Fritera ca 3 minuter på varje sida, eller tills de ser gyllene ut. Servera med valfri topping.
Tips!
Fritera alla bröd och lägg dem på en plåt. När alla är klara är det bara att ”tjoffa” in dem i ugnen på 200 grader i 2–3 minuter tills de är varma igen.