Finns det något godare än tryfflar? Testa detta påskiga recept med lemon curd, lakritsganache och vit Valrhona-choklad.
Påsktryfflar är den perfekta avslutningen på middagsbjudningen. De piggar upp både med färg och smak – och går att förbereda långt i förväg. Bakom receptet står Joel Lindqvist från Dessertmästarna.
Gult är gott!
Ingredienser
Skal
Gult kakaosmör
Svart kakaosmör
Valrhona Ivoire 35% (vit choklad)
Lemon curd
110 g smör
2 st citroner, saft och skal
90 g + 110 g socker
2 ägg
4 cl citronvodka
Salt
Lakritsganache
88 g grädde
50 g glykos
50 g muscovadosirap
65 g lakritspasta
60 g mjölkchoklad 46 %
122 g mörk choklad 72%
40 g smör
Övrigt
Pralinformar
Gör så här
Skal
Smält det färgade smöret. Måla smöret med pensel i valfritt mönster i pralinformarna.
Temperera den vita chokladen och fyll upp pralinformarna.
Låt vila i 30 sekunder, vänd sedan på formarna och slå ut den överflödiga chokladen. Ställ in formarna och låt stelna i kylskåpet. Gör citroncurden och laktritsganachen under tiden.
När skalen stelnat, fyll dem med en tredjedel lakritsganache och en tredjedel citroncurd.
Temperera chokladen på nytt och "locka igen" pralinerna. Ställ in dem i kylskåpet i 20 minuter, innan du slår ut dem ur formarna.
Lemon curd
Smält smöret i en kastrull och riv i citronskalet. Tillsätt citronsaften och 90 g socker. Värm tills sockret löst sig.
Under tiden, vispa samman äggen med 110 g socker. Häll citronsmör över äggblandningen under omrörning. Sätt tillbaka på plattan och värm upp till 86 grader.
Ta av från värmen och rör i vodkan och saltet. Fyll upp i behållare och förvara i kylskåpet.
Lakritsganache
Koka upp grädde, glykos, muscovadosirap och lakritspasta.
Häll den varma blandningen över chokladen och rör samman.
När ganachen når 35 grader, rör i smöret.