Laga äkta indisk mat hemma! I det här smakrika receptet kombineras en het yoghurtbaserad curry med krispiga kikärtsfritters och chiliolja.
Punjabi Kadhi Pakora är en vegetarisk maträtt som är mycket populär i norra Indien, där den lagas i såväl hemmakök som på restauranger. Här nedan bjuder hemmakocken Sumita på sin tolkning av rätten. Receptet kan verka krångligt. Men om du mäter upp och preppar ingredienserna i förväg, så kommer resten av matlagningen att gå som en dans.

Sumita Sukumaran
Sumita är uppvuxen i Indien, närmare bestämt i Jabalpur i norra Indien. Sedan 2018 bor hon i Torslanda och arbetar på Volvo Cars, där hon jobbar med homologering (typbesiktning) av bilar för den asiatiska marknaden.
Varför Punjabi Kadhi Pakora?
– Jag älskar den här rätten eftersom jag förknippar den med min mamma. Hon brukade laga den när hon hade tid över och ville bjuda mig och mina syskon på något speciellt.
SUMITAS favoritrecept
INGREDIENSER
(4 portioner)
Kadhi (yoghurtgryta)
1 dl kikärtsmjöl
3,5 dl naturell yoghurt, rumstempererad
1 tsk kashmiri (indiskt chilipulver)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
ca 1,5 l vatten
2 msk olja, gärna senapsolja
2 tsk bockhornsklöver
2 tsk kumminfrön
1 tsk hing (indisk krydda)
1 liten gul lök, finhackad
1 grön chili, finhackad
1 msk ingefära, hackad
1 msk vitlök, hackad
1,5 tsk salt
2 msk färsk koriander, hackad
Pakora (fritters)
2,5 dl kikärtsmjöl
1 liten gul lök, grovt hackad
1 grön chili, finhackad
0,5 dl färsk koriander, hackad
0,5 tsk gurkmeja, finmalen
1 nypa korianderfrön
1 nypa ajovanfrön
1 nypa kashmiri (indiskt chilipulver)
0,5 tsk amchur (mangopulver)
0,5 tsk salt
2 msk naturell yoghurt, rumstempererad
ca 0,5 dl vatten
2 nypor bakpulver
Olja, till fritering
Tadka (chiliolja)
1,5 msk olja, gärna senapsolja
1 krm kumminfrön
2–3 st torkade chilifrukter
0,5 tsk kashmiri (indiskt chilipulver)
Till servering
Kokt ris
Färsk koriander

Gör så här
Kadhi (yoghurtgryta)
Blanda kikärtsmjöl och yoghurt i en stor skål. Tillsätt chilipulver, gurkmeja och korianderpulver och rör om ordentligt tills alla klumpar är borta. Häll i vatten och rör till en jämn smet.
Hetta upp olja i en traktörpanna på medelvärme. Tillsätt bockhornsklöver och kummin. När det börjar fräsa i pannan, tillsätt hing. Fortsätt med lök och grön chili och stek i ca 2 minuter. Ha i ingefära och vitlök och stek ytterligare 1 minut.
När ingefäran och vitlöken fått färg, häll i yoghurtblandningen i pannan. Rör om tills grytan börjar att koka. Sänk värmen och låt där därefter puttra ca 30 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt eventuellt lite vatten mot slutet av kokningen. Avsluta med salt och färsk koriander.
Pakora (fritters)
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll i yoghurt och vatten och rör om till en jämn smet. Den ska varken vara tjock eller rinnig. Tillsätt lök, chili och koriander och knåda degen någon minut för hand.
Hetta upp olja i en värmetålig gryta. Den ideala temperaturen för fritering är ca 160–180 grader. När oljan är upphettad, knåda degen ytterligare någon minut. Forma sedan små knyten av smeten som du släpper ner i oljan. Fritera i 2–3 minuter, tills de har en gyllenbrun färg. Ta upp knytena ur pannan och låt rinna av på hushållspapper.
Tadka (chiliolja)
Hetta upp olja i en liten stekpanna på medelvärme. Tillsätt kummin och torkad chili. När det börjar fräsa i stekpannan, tillsätt chilipulver och ta av pannan från värmen.
Servering
Servera yoghurtgrytan i djupa skålar med ris vid sidan av. Toppa grytan med fritters och chiliolja. Avsluta med några kvistar koriander.
Global GOES GLOBAL Globalkniven lyfter matlagningen. Nu vill vi lyfta matlagarna. I vår nya receptserie ”Global goes global” hyllar vi hemmakockar från olika delar av världen genom att låta dem laga upp sina favoritrecept. Vill du testa nya smaksättningar, tekniker och utmana dig själv i köket? Häng med på vår gastronomiska jorden-runt-resa! |