Dessa franska små galetter får här en svensk twist. Rabarber, kardemumma och mandel möter frasig pajdeg!
Portionspajer gör sig perfekt både som efterrätt och fika. Detta recept använder sommarfavoriten rabarber tillsammans med söt mandelmassa och aromatisk kardemumma. Servera dem gärna ljumna med iskall vaniljglass till!
Ingredienser
(6 pajer)
Pajdeg
5 dl vetemjöl, 300 g
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlad kardemumma
1 krm salt
275 g kallt smör i tärningar
1–3 msk kallt vatten eller citronjuice
Fyllning
50 g riven mandelmassa
200g rabarber
1 msk majsstärkelse
3 msk strösocker
2 tsk mortlad kardemumma
2 msk citronjuice
Rivet skal från ½ citron
Pensling
1 ägg
1 msk mjölk (3 %)
1/2 krm salt
Garnering
Mandelspån
Rörsocker
Gör så här
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. Skär till rabarbern med skal på efter vilket mönster du skall göra, blanda med resten av ingredienserna till fyllningen utom mandelmassan i en bunke.
Montering & garnering
Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper, stansa ut 6 stycket rundlar, ca 3 mm tjocka. Flytta över rundlarna på två bakplåtar. Riv mandelmassa över rundlarna. Lägg rabarbern i mitten, ca 3-4 cm från kanten. Vik in kanterna över rabarbern. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån samt lite rörsocker. Grädda galetterna mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.