Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar i sin knivguide hur du använder olika modeller på rätt sätt och går igenom vilka råvaror de passar för.
När det kommer till att hantera fisk är filékniven perfekt. Kniven har ett långsmalt blad som gör det enkelt att filéa fisk eller putsa kött. Bladet på kniven kan antingen vara styvt eller flexibelt, där det flexibla är mer följsamt och fördelaktigt när du ska ta bort skinnet på en fisk. I Sverige är det vanligare att använda flexibla filéknivar än i Japan, där de ofta föredrar ett styvt blad.
Det långsmala bladet gör att du kan lägga långa, precisa snitt. Den låga bladhöjden gör också att det går enklare att komma runt vid putsning eller hantering av fisk. Längden på knivarna kan variera en del, från cirka 16 till 27 centimeter, och passar för olika uppgifter och storlek på råvaror.
Filéknivar
Idén och initiativet till filékniven G-30 kommer från Sverige. Internationellt säljs kniven under beteckningen ”Swedish fillet”. Det säger något om hur viktig en filékniv är i uppsättningen i svenska hem!
Vill du veta mer om kockkniven? Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar hur du använder kniven på rätt sätt och går igenom vilka råvaror den passar för.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.