Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar i sin knivguide hur du använder olika modeller på rätt sätt och går igenom vilka råvaror de passar för.
Den minsta kniven i ens samling är ofta skalkniven. Kniven varierar i storlek från 6 till 10 cm och har ett rakt blad med en ganska rak egg. Även om skalkniven är minst kan den användas till det mesta, och den är en favorit hos många just för sin smidighet. Den vassa spetsen gör att du enkelt kan hantera även de minsta råvarorna med stor precision.
SE ÄVEN KNIVGUIDE - KOCKKNIVEN

Skalkniven passar väldigt bra att skala lök med, då du enkelt får ett bra grepp och kan få bort det tuffa skalet. Dessutom är den perfekt att hacka vitlöksklyftor med. Bland skalknivar ingår även tournerkniven som har en rundad egg. Med den kan du lätt skala och skära runda grönsaker och frukter, som lime och potatis.

Skalknivar
Liten och naggande god! Det är inte särskilt ovanligt att en skalkniv blir oerhört populär när den väl införskaffats till samlingen.
Se Globals skalknivar