Ta grillningen till nästa nivå! Här delar Mästerkocken Jennie Walldén med sig av sitt bästa recept på kimchi. Kimchi är en klassisk, koreansk sidorätt som passar utmärkt att servera som tillbehör till grillat.
Våga bryta gamla vanor och lägg något nytt på grillen. Nästan allting går att grilla. Det är egentligen bara din egen kreativitet, och utrustning, som sätter gränserna. Med hjälp av våra grillredskap och recept från världens alla hörn vill vi inspirera till stordåd vid grillen. Vår grillskola är en Global grillskola – i ordets alla bemärkelser.
Ingredienser
Jennies kimchi
1,5 kg salladskål
3 msk salt
1,5 dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk socker
2 msk ingefära, riven
2 msk vitlök, riven
1 liten gul lök, riven
0,5 dl fisksås
1 dl gochujaru (koreanskt chilipulver)
3 msk saltade miniräkor (finns i kylen på asiatiska livs) eller 2 msk extra fisksås
6 salladslökar
1 morot
10 cm rättika
1 äpple
Gör så här
Dela salladskålen i kvartar och skär den sedan i 4 cm stora bitar. Lägg kålen i en stor skål. Separera bladen väl. Strö salt över kålen och blanda tills alla blad är täckta av salt. Saltet drar ur vätskan ur kålen. Låt kålen stå i 1,5 timme.
Medan du väntar, förbered smaksättningen till kimchin. Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock kräm. Låt svalna något. Tillsätt sedan ingefära, vitlök, lök, fisksås, chilipulver samt räkor. Rör om ordentligt.
Skölj salladskålen för att få bort överflödigt salt. Smaka sedan av så att lite saltsmak finns kvar. Tillsätt chiliblandningen i skålen med kål. Skär rättika i tunna tändsticksstavar (julienne), och lägg i skålen. Gör likadant med moroten. Skiva salladslöken tunt och tillsätt i skålen. Avsluta med att skala och skära äpplet i små tärningar (brunoise) och lägg i skålen. Blanda noggrant, helst med händerna så att inte grönsakerna går sönder. Använd gärna plasthandskar.
Dela upp kålblandningen i burkar. Täck kålen med plastfolie och förslut med lock. Fyll inte burkarna ända upp, då det behövs plats för fermenteringen. Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar. Kålen ska bubbla av jäsningen och är då klar att ätas. Förvara sedan kimchin i kyl. Allra godast är den efter ca 2 veckor, men den håller i minst två månader.

HET, GRILLAD BLÄCKFISK
Grilla på koreanska! Jjukkumi Gui är en rätt som ofta serveras som street food i Korea. Det är små, grillade bläckfiskar i en härligt het marinad! Testa Jennies goda variant där bläckfisken serveras tillsammans med ris, rimmad gurka, kimchi, sojaaioli, ruccola och sesamfrön.
LÄS MER