Grillade lammfärsspett slår sällan fel. Allra minst serverade i ett gott libabröd tillsammans med färska grönsaker, yoghurtsås och Zhoug – en stark, grön korianderdressing. Globals ambassadör Sebastian Gibrand delar med sig av sin variant på mellanöstersk Shawarma.
Nästan allting går att grilla. Det är egentligen bara din egen kreativitet, och utrustning, som sätter gränserna. Med hjälp av våra heta prylar och läckra recept vill vi inspirera dig till att experimentera mera vid grillen. Så varför inte börja testa dig fram bland nya rätter, smaker, kryddor eller tillbehör? Vår grillskola är en Global grillskola – i ordets alla bemärkelser.
Ingredienser
Shawarma på lammfärsspett
(4 portioner)
800 g lammfärs
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 msk spiskummin
2 msk korianderfrön, malna
1 msk sumac
1,5 msk chilliflakes
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
Salt
Yoghurtsås
2 dl turkisk yoghurt
1 st vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
2 msk olivolja
Grön korianderdressing
1–3 st jalapenos, skivade
2 st vitlöksklyftor
1 knippe koriander
1,5 tsk kardemumma, malna
1 tsk kummin
0,5 tsk salt
0,8 dl olivolja
2 msk citronjuice
Till servering
4 st libabröd
1 st gemsallad, strimlad
1 st rödlök, strimlad
0,5 st gurka
Valfria örter (ex. koriander, bronsfänkål, buskkrasse)
Gör så här
Lammfärsspett
Blötlägg spetten (om du använder träspett).
Hacka lök och vitlök. Blanda ihop i en bunke tillsammans med resterande ingredienser. Trä på spetten. Grilla.
Yoghurtsås
Hacka vitlök. Lägg i en skål och vispa ihop med resten av ingredienserna. Smaka av med mer salt om så önskas.
Zhoug – grön korianderdressing
Lägg alla ingredienser i en matberedare, förutom olivolja. Mixa tills det ser finhackat ut och tillsätt sedan olivolja. Önskar du en lösare konsistens så går det bra att tillsätta ytterligare olja. Smaka av med salt.
Servering
Strimla gemsallad, rödlök och gurka. Ta av lammfärsbiffarna från spetten. Placera i ett libabröd tillsammans med yogurtsås och korianderdressing. Toppa med valfria örter och extra jalapeños, om så önskas.
Rulla ihop, skär i två delar och servera.

Grillad fetaost med örter
Sugen på att testa ett vegetariskt alternativ på grillen? Då ska du spana in Sebastians recept på grillad fetaost med gröna örter och bönor. Perfekt att servera som förrätt eller som tillbehör till grillmaten.