Foto: Matilda Lindeblad
Att steka en perfekt entrecôte är ingen barnlek. Men om du klarar det, så kommer du att imponera på middagsgästerna. Följ Mästerkocken Filip Poons recept för att lyckas!
Entrecôte är en populär köttbit som, med rätt tillagning, blir otrolig mör och smakrik. Tricket för att lyckas med entrecôten är att steka på hög värme under kort tid. Sedan ska du låta köttet vila innan du skär upp – och givetvis servera det med väl valda tillbehör. Filip Poon delar med sig av sitt bästa recept, taget direkt ur kokboken "Favoriter".
Smaklig spis!
INGREDIENSER
Stekt entrecôte
(2 portioner)
2 bitar entrecôte, ca 3–4 cm tjocka
Rapsolja
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
5 kvistar färsk timjan
Tomatsalsa
2 tomater, grovt tärnade
0,5 rödlök, tunt skivad
2 msk hackad persilja
4 msk olivolja
Salt och peppar
0,5 tsk strösocker
1 tsk sherryvinäger
Stekta haricot verts
1 näve haricot verts
Rapsolja, till stekning
Skysås
2 dl vatten
1,5 msk kalvfond
Peppar
1 tsk sherryvinäger/rödvinsvinäger
Köttsaft från entrecôten
Lite vätska från tomatsalsan

Gör så här
Ta ut köttet ur kylen och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienser till tomatsalsan i en skål.
Stek haricot verts i lite rapsolja på hög värme. Salta och peppra.
Olja in och salta entrecôten. Stek på hög värme, ca 3 minuter på varje sida. Lägg i smör, vitlök och timjan i pannan när det återstår 1 minut av stektiden. Peppra gärna samtidigt. Ös köttet med smöret den sista minuten. Ta upp köttet och låt vila i minst 4 minuter.
Gör skysåsen. Häll försiktigt bort stekfettet ur stekpannan, men låt timjankvistarna och vitlöken vara kvar. Häll i vatten i stekpannan följt av kalvfond, peppar och sherry- eller rödvinsvinäger. Låt koka i någon minut och tillsätt sedan köttsaften som har sipprat ut från köttbiten medan den har vilat. Häll i någon matsked av vätskan från salsan, smaka av med salt och servera sedan.