Stycka oxfilé som Kocklandslaget

Publicerad av: Lena Unger, 2021-12-28



Tycker du att det verkar knivigt att stycka oxfilé? Ta hjälp av Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget! Här lär hon ut sina bästa knep för att lyckas.

Det finns ingen köttbit som andas så mycket lyx och fest som oxfilén. Vanligast är att köpa en färdigstyckad filé, men att köpa en hel bit och stycka själv är både bättre för plånboken och för att minska matsvinnet. 

Är du osäker på hur du bäst handskas med hel oxfilé? Titta på Matildas instruktionsvideo för att lära dig tekniken. Dels visar hon hur du putsar din filé ren från hinnor, dels berättar hon vad du ska tänka på när du delar upp köttet och vilka bitar som kan användas till vad.

När Matilda putsar köttet använder hon en flexibel filékniv med ett smalt blad. Fördelen med den här typen av kniv är att den är väldigt följsam, vilket gör att du lättare kommer åt att skära bort hinnorna.

Matilda byter till en trancherkniv när hon delar upp filén i portionsbitar. Köttet får finast snittyta när du skär med långa, fina drag och därför behöver du ha kniv med längre och bredare blad. 

Om du steker eller grillar filén hel, som Matilda gör i receptet nedan, kan du också använda trancherkniven till att skära upp det tillagade köttet i bitar.

...

SMÖRSTEKT OXFILÉ MED PANKO & RÖDVINSSÅS

Recepttips! Matilda smörsteker sin oxfilé och serverar den tillsammans med ett frasigt pankokrisp och en frisk rödvinssås. Välj själv om du vill använda färdig fond till såsen eller göra din egen och plocka hem stilpoäng hos middagsgästerna.

Till receptet

RELATERADE produkter

Liknande läsning