Är du osäker på hur du bäst handskas med färsk lax? Titta på Matilda Ewaldhs instruktionsvideo för att lära dig knepen. Hon visar dels hur du filéar en hel lax och får ut två laxsidor, dels hur du portionerar laxsidan i bitar med och utan skinn. Tekniken är enkel och fungerar på många sorters fiskar.
Matilda använder sig av två olika köksknivar när hon filéar lax: en flexibel kniv med långt och brett blad samt en filékniv i mindre modell.
Hon väljer den stora kniven när hon ska skära ut laxsidan, eftersom det då är en fördel om kniven längre än vad fisken är bred. Hon använder samma kniv till att skära bort skinnet och att portionera upp laxen i bitar. Till det mer finstilta arbetet, såsom att putsa laxen samt att skära runt huvudet och benen, tar hon hjälp av den lilla kniven.
Två andra redskap som Matilda gärna har till hands när hon filéar lax är en fiskbenspincett och en kökshandduk. Pincetten behövs för att plocka bort de grova ryggbenen och handduken för att hålla knivarna rena.