Fänkål är en grönsak som är lätt att tycka om. Men hur tar du bäst hand om den och vilket är det bästa fänkålsreceptet? Det har proffskocken Matilda Ewaldh svaret på.
Fänkålen kännetecknas av en krispighet och en mild smak av lakrits. Den är lika god att äta rå i en fräsch sallad som tillagad i en soppa, gryta eller gratäng. Om du aldrig har köpt hem fänkål tidigare kan det vara svårt att veta hur du ska skära upp den och vilka delar som kan användas till vad. I videon delar därför Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget med sig av sina bästa tips.
Det fina med fänkål är att alla delar går att äta, såväl dill och stjälk som skal och lameller. Matilda börjar med att plocka av fänkålsdillen för hand och lägga den åt sidan. Dillen kan du till exempel använda som topping på en sallad, fiskrätt eller hacka ner i en kall sås.
Fänkålens yttersta skal tar hon bort med hjälp av en skalare med rak egg. Skalet är lite trådigt och inte så gott att äta som det är, däremot går det jättebra att använda som smaksättare i en sås eller fond.
När skalet är borta tar Matilda fram en stor grönsakhacka. Resterande fänkål skär hon ner på tre olika sätt. Först hackar hon de yttersta lamellerna i små tärningar (brunoise), i lämplig storlek för en soppa. Därefter delar hon de andra lamellerna på mitten och skär dem i strimlor, så att de passar att ha i en sallad. Slutligen gör hon topping av den gröna stjälken genom att skära den i tunna, tunna skivor.

FÄNKÅLSCRUDITÉ
Recepttips! Matilda använder fänkålen till att göra en krispig sallad med champagnevinägrett, så kallad crudité. Ett perfekt sällskap till såväl fisk som till grillat och skaldjur.
Till receptet