Filéa plattfisk som Kocklandslaget

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2022-03-09

Rödspätta, hälleflundra, piggvar... Hur filéar du plattfisk på bästa sätt? Lär dig den rätta tekniken av proffset Marcus Bremdal.

Det där med att filéa fisk är inte alltid lätt. Särskilt inte när det gäller plattfisk, som vanligtvis hanteras annorlunda jämfört med andra fisksorter. Sanningen är dock att det egentligen inte behöver vara så svårt att få till de där fina filéerna. Med rätt teknik och rätt redskap är det faktiskt ganska enkelt.

Så hur gör du? Det har Marcus Bremdal från Svenska Kocklandslaget koll på! I vår instruktionsvideo lär han dig hantera plattfisken som ett riktigt proffs – i detta fall rödspätta.

För plattfisk har Marcus en favoritkniv som han ser till att ha nära till hands; en flexibel filékniv. Filékniven är perfekt till rödspätta eller annan mindre fisk, där du kan få ut båda filéerna i ett stycke. Kniven har ett smalt och följsamt blad som enkelt kommer åt att skära under skinnet på fisken och över ryggbenet. 

Marcus börjar med att avlägsna fiskens huvud. Sedan går han in under skinnet på fisken, vid filéerna, och drar försiktigt kniven längs fiskbenet. Därefter vänder han upp filéerna och drar igenom kniven längs fiskens ryggben. På så vis får han ut båda filéer, i ett och samma drag. 

För att plocka ut filéerna separat är tekniken en annan. Då går han i stället in direkt mot ryggbenet och drar igenom kniven – för att få ut en filé. Därefter upprepar han proceduren på andra sidan. Avslutningsvis putsar han till filéerna och tar bort kvarvarande skinnrester. 

...

Ugnsbakad rödspättafilé med champagnesås & eldad sparris

Testa dina filékunskaper med ett recepttips från Marcus! I den här läckra rätten står ugnsbakad rödspättafilé på menyn. En fantastiskt god fiskrätt som serveras med krämig champagnesås, örtslungad färskpotatis, färska räkor och krispiga grönsaker.
 

Till receptet

RELATERADE produkter

Liknande läsning