Att använda en vitlökspress är både snabbt och smidigt, men får du till tekniken så är det lika lätt att hacka vitlöken med kniv – och mycket godare! Lagkapten i Kocklandslaget – Ludwig Tjörnemo – visar hur du gör.
Att hacka och skala vitlök är som allt annat – lätt när du kan det. Med rätt teknik – och en vass kniv så fixar du hackandet på ett kick! Så hur gör du för att hacka vitlöken snabbt och lätt? I vår instruktionsvideo visar Ludwig dig de bästa tipsen! Det finns olika sorters vitlök men vi har valt att visa hur du enklast hanterar den klassiska vitlöken och en King Solo-vitlök. Egentligen är det ingen större skillnad på de båda vitlökarna – smakmässigt. Men King Solo består av endast en stor klyfta och därmed lite smidigare att skala och hacka.
För att hacka vitlök har Ludwig två Globalknivar nära till hands: en vass grönsakshacka och en lite mindre skalkniv.
Han börjar med att bryta loss klyftorna med tummen. Sedan pressar han, med hjälp av kniven, vitlöken mot skärbrädan – skalet lossnar och du får ut en mer intensiv smak ur vitlöksklyftan. Viktigt att tänka på; tryck till vitlöken med bladet men låt handtaget hänga fritt utanför kanten på brädan för att undvika sprickbildning i kniven.
Grönsaksknivens blad är nästan rektangulärt, vilket gör det lätt att få till en bra teknik när det ska hackas råvaror – som till exempel vitlök! Skalkniven är perfekt när du ska skala den lite större King Solo-vitlöken och även till att skära bort den hårda roten. King Solo hackas sedan enklast på samma sätt som du hackar en vanlig gullök.

Vitlökssmör med mandel & gräslök
Recepttips! En klick vitlöksmör – det passar till i stort sett vad som helst! Ludwig delar med sig av ett ljuvligt recept.
Till receptet