Hacka vitlök som Kocklandslaget

Publicerad av: Åsa Hendberg, 2022-09-23

Att använda en vitlökspress är både snabbt och smidigt, men får du till tekniken så är det lika lätt att hacka vitlöken med kniv – och mycket godare! Lagkapten i Kocklandslaget – Ludwig Tjörnemo – visar hur du gör.

Att hacka och skala vitlök är som allt annat – lätt när du kan det. Med rätt teknik – och en vass kniv så fixar du hackandet på ett kick! Så hur gör du för att hacka vitlöken snabbt och lätt? I vår instruktionsvideo visar Ludwig dig de bästa tipsen! Det finns olika sorters vitlök men vi har valt att visa hur du enklast hanterar den klassiska vitlöken och en King Solo-vitlök. Egentligen är det ingen större skillnad på de båda vitlökarna – smakmässigt. Men King Solo består av endast en stor klyfta och därmed lite smidigare att skala och hacka.

För att hacka vitlök har Ludwig två Globalknivar nära till hands: en vass grönsakshacka och en lite mindre skalkniv

Han börjar med att bryta loss klyftorna med tummen. Sedan pressar han, med hjälp av kniven, vitlöken mot skärbrädan – skalet lossnar och du får ut en mer intensiv smak ur vitlöksklyftan. Viktigt att tänka på; tryck till vitlöken med bladet men låt handtaget hänga fritt utanför kanten på brädan för att undvika sprickbildning i kniven. 

Grönsaksknivens blad är nästan rektangulärt, vilket gör det lätt att få till en bra teknik när det ska hackas råvaror – som till exempel vitlök! Skalkniven är perfekt när du ska skala den lite större King Solo-vitlöken och även till att skära bort den hårda roten. King Solo hackas sedan enklast på samma sätt som du hackar en vanlig gullök.

 

...

Vitlökssmör med mandel & gräslök

Recepttips! En klick vitlöksmör – det passar till i stort sett vad som helst! Ludwig delar med sig av ett ljuvligt recept.

Till receptet

RELATERADE produkter

Liknande läsning

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.