Hacka lök som Kocklandslaget

Publicerad av: Lena Unger, 2022-01-20



Vill du bli vassare på att hacka lök? Ta hjälp av Anton Husa från Svenska Kocklandslaget! Här visar han hur du skalar och hackar lök i perfekta bitar.


Finhackad lök är en ingrediens som finns med i vart och vartannat middagsrecept. Därför är det väl värt att lära sig att hacka med rätt teknik. Gör som proffskocken Anton Husa, så sparar du både tid och tårar i köket.

Anton använder sig av två olika köksknivar när han hackar lök: en liten skalkniv och en liten grönsakshacka. Han börjar med att dela löken på mitten med grönsakshackan, för att sedan pilla bort det yttre skalet med spetsen på skalkniven.

Viktigt är att försöka behålla så mycket som möjligt av roten, eftersom det är den som gör att löklagren håller ihop. När skalet är borta hackar han en lökhalva åt gången. Han lägger halvan platt på skärbrädan och skär snitt i löken, uppifrån och ner, nästan ända in till rotfästet. Därefter vänder han på kniven och skär ett snitt tvärsigenom löken. Avslutningsvis skivar han löken tunt mot brädan, vilket resulterar i perfekt hackade små lökbitar.

Hur var det med tårarna då? Ja, så länge du använder välslipade knivar är det faktiskt inget bekymmer. Det kanske låter löjligt, men det är faktiskt sant. Om du har en slö kniv det lätt att du slinter på löken eller trycker sönder lagren när du skär, något som gör att löksaften sipprar ut och tårarna rinner.  

...

Karamelliserad lök

Recepttips! Det finns många användningsområden för hackad lök. Anton gillar att karamellisera den i stekpannan, så att den får en riktigt djup och god löksmak. Ett perfekt tillbehör till såväl grillmiddagen som hamburgaren och pizzan!

Till receptet

RELATERADE produkter

Liknande läsning

Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till att vi får samla in information om dig för olika ändamål, inklusive: funktionalitet, statistik och marknadsföring.