Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar i sin knivguide hur du använder olika modeller på rätt sätt och går igenom vilka råvaror de passar för.
I Globals sortiment finns det en kniv för varje uppgift i köket. Den som gillar att ta ut svängarna i sin matlagning kan därför vinna på att bredda sin knivsamling. Här tipsar Sebastian om några modeller som klarar sina specifika användningsområden bättre än någon annan kniv. Till exempel är slaktkniven oumbärlig för den som ofta hanterar stora köttstycken och den olivslipade santokukniven en favorit i det japanska köket.
SE ÄVEN KNIVGUIDE - SKALKNIVEN

En annan kniv, som är en av Sebastians personliga favoriter, är den flexibla allkniven GS-11. Det är en kniv på 15 cm som du kan skära grönsaker och frukt såväl som filéa mindre fiskar med. Modellens längd gör att den även passar till tårtor och bakverk, då du får ut skarpa och lagom långa snitt när du skär.

Köttyxans användningsområde säger sig självt. Det är en tung och robust kniv som passar för hantering av större köttstycken, där du till exempel behöver ta dig igenom ben. Det här är kniven att sträcka sig efter när du ska dela en hel kyckling, men även dela en stor melon eller pumpa.

Specialknivar
På jakt efter något annorlunda? Globals sortiment är som en välsorterad godisbutik. Du kan hitta precis det du är sugen på, vare sig det är en stor och robust eller liten och smidig kniv.
Se hela knivsortimentet