Global Grillskola – Karamelliserade persikor med mandelkaka & luftig vanilj
På jakt efter en läcker dessert till grillkvällen? Då ska du testa Sebastian Gibrands recept på grillade persikor! En saftig efterrätt som bjuder på sommarens bästa smaker: söt frukt, hallon, vanilj och mandel.
Våga experimentera mer vid grillen i sommar! Nästan allting går att grilla – även frukt. Här bjuder Globals ambassadör Sebastian Gibrand på ett favoritrecept med grillade persikor och mandelkaka. Det är en läcker dessert som går utmärkt att kombinera med den Mellanösterninspirerade huvudrätten shawarma. Grillskolan är global – i ordets alla bemärkelser. Och här är det fritt fram att laborera.
Ingredienser
Persikor
4 st halvor med inlagda persikor
Mandelkaka
Gör så här
Bryn smöret i en kastrull och låt svalna. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop socker, äggvita, mandelmjöl, mjöl, citronskal och salt i en bunke. Tillsätt det brynta smöret i omgångar och rör om till en slät smet.
Smörj formen och häll i smeten. Baka i mitten av ugnen på 180 grader, i cirka 10-12 minuter.Ta ut och låt svalna på köksbänken.
Vaniljkräm
Koka upp mjölk och vanilj i en kastrull. Ta av från plattan och låt dra i cirka 15 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt i en bunke. Tillsätt mjölk- och vaniljblandningen. Vispa allt slät.
Häll över blandningen i en kastrull. Koka upp under kraftig vispning och bryt ned smöret. Var försiktigt så krämen inte bränns. När krämen börjar tjockna; ta av från plattan, låt svalna och kyl sedan av.
Vispa grädden. När vaniljkrämen kallnat; vänd i hälften av grädden i krämen. Fortsätt därefter att addera grädde tills du har den konsistens du önskar.
Grilla persikorna tills ytan karamelliserats. Hacka mandlarna grovt. Skölj av hallonen. Ta en bit av mandelkakan, bryt ned i bitar och placera i botten.
Addera persikan, placera ut hallonen och toppa med den luftiga vaniljkrämen. Avsluta med några blad citronmeliss och hackade salta mandlar på toppen.

6 frukter att grilla
Vilken frukt lägger du helst på grillen? Vi tipsar om några favoriter som är perfekta att slänga på glöden och servera som dessert en ljummen sommarkväll.
LÄS MER