Lär dig skära frukt – med några enkla medel! Få till den rätta knivtekniken med hjälp av proffskocken Marcus Bremdal.
Du vet hur svårt det kan vara – ja, det där med att skära frukt. Särskilt om de exotiska sorterna eller de riktigt hårda kärnfrukterna är inblandade. Då kan det nästintill kännas omöjligt att få till fina bitar utan att halva frukten ryker med på köpet. Eller en fingertopp, i värsta fall.
Så hur gör du? Det har Marcus Bremdal från Svenska Kocklandslaget koll på. I vår instruktionsvideo lär han dig hantera frukten som ett riktigt proffs – i detta fall mango, ananas och grapefrukt. Självklart kan du, med fördel, också applicera Marcus teknik på andra godsaker från frukthyllan.
För frukt har Marcus tre favoritknivar som han ser till att ha nära till hands; en mindre skalkniv, en flexibel filékniv och en olivslipad santokukniv.
Skalkniven är det perfekta verktyget till frukter som kräver precisionsarbete; för små eller mellanstora kärnfrukter med mjukt skal, som exempelvis mango. Även filékniven passar bra för ändamålet, särskilt när det gäller citrusfrukter som ofta både skalas och fileas. Fördelen med en olivslipad kniv är att den har små gropar i knivbladet. Det gör att råvaror som tenderar att fastna på bladet, till exempel ananas, lättare släpper taget när du hackar.
Du kan använda de tre knivarna enskilt, eller som komplement till varandra om frukten/frukterna kräver det. För Marcus läckra recept på gino gäller det sistnämnda.

GINO MED MYNTA & KROSSADE DRÖMMAR
Recepttips! När Marcus skalat och skurit fruktbitarna förvandlas de till en söt och saftig gino. En festlig 90-tals efterrätt som är lika god som den är enkel att göra!
Till receptet