Knivar för dummies

Publicerad av: Nellie Karlsson, 2021-10-14

Första steget mot att bli fullfjädrad knivexpert? Lär dig bemästra språket med hjälp av vårt vassa knivlexikon!

Du behöver inte ha gått i kockskola för att veta att en bra kniv är a och o när det kommer till lyckad matlagning. Om du vill vara säker på att leverera vid skärbrädan – ja, då är det extra viktigt att du garderat dig med rätt utrustning för ändamålet. Men vad vet du egentligen om köksknivar? Vad är skillnaden på en kockkniv, en vågtandad allkniv och en olivslipad santokukniv? 

Första steget mot att bli fullfjädrad knivexpert är att bemästra språket. Som hjälp på traven har vi därför satt ihop en ordlista över våra vanligaste och viktigaste knivtermer. Det lexikon du behöver, helt enkelt, för att ta dig ur kniviga situationer.

 

KNIVordlista från A – Ö

              


ALLKNIV

Allkniven går att använda till det mesta; till att hacka lök, chili, örter, mindre rotfrukter och frukter. Kan beskrivas som en hybrid mellan en kockkniv och en skalkniv.

Bladrygg

Ord för knivens rygg eller kortsida. Bladryggen är sällan helt rak utan ”sluttar ned” mot knivens spets.

BRÖDKNIV

Brödkniven är utformad för att du enkelt ska kunna skära igenom skorpan på nybakat bröd. Eggen på en kniven är i regel tandad.

DIAMANTSKÄRPSTAV

Skärpstav i grövre modell som, vid behov, används innan en keramisk skärpstav. En diamantskärpstav avverkar stål på kniven och slipar fram en ny egg.

EGg

Term för att beskriva den arbetande vassa kanten på en kniv. Även kallad udd.

ENKELSLIPAD

Knivblad som endast är slipat på ena sidan. En enkelslipad kniv kan vara såväl höger- som vänsterslipad.

ENKELSTÅL

Term för att beskriva ett knivblad som består av en sorts stål.

Filékniv

Filékniven är en mycket följsam kniv som ofta har ett flexibelt och relativt smalt blad. Kan användas till att filéa fisk såväl som till att putsa bort senor och fett från kött.

Fintandad egg 

Egg med liten tandning. Den gör sig särskilt bra till frukt och grönt med mjukt skal, som annars kan vara besvärliga att skära upp.

GRÖNSAKSHACKA

Kniv som framför allt används till att hacka eller skiva grönsaker. Kniven har ett rektangulärt blad, något som gör den särskilt lämpad för intensivt, snabbt hackande.

HAMRAT STÅL

Stål vars yta har hamrats. Detta främst i estetiskt syfte, för att ge stålet en viss yta eller finish.

högerslipad kniv

Kniv med blad som endast är slipat på högra sidan. Passar till högerhänta kockar.

KERAMISK SKÄRPSTAV

Skärpstav i keramik som används regelbundet, för att skärpa upp en egg som blivit något slö.

Kinesisk hacka 

Den kinesiska hackan är en grönsakskniv med högt, brett knivblad. Tyngden i bladet underlättar när du arbetar med stora grönsaker och rotfrukter.

knivblock

Förvaring för knivar. Kallas även knivställ.

KNIVetui

Ett etui, eller en knivväska används som förvaring för knivar. 

KNIVmakare

Yrkestitel för person som arbetar med en eller flera delar av knivtillverkningsprocessen.

KNIVskaft

Knivens handtag. 

Kockkniv

En av de vanligaste knivarna i köket, som går att använda till det mesta. Kockkniven har ett stort blad och kan skära allt från salladshuvuden och grönsaker till köttstycken.

KROMATERING

Förbehandling/ytbehandling med kromhaltig lösning som görs på knivets stål. Proceduren utförs i syfte att förstärka stålet och ge en bra grund för lackering.

KÖTTYXA

Köttyxan är särskilt lämpad för att stycka kött. Du kan exempelvis använda kniven till att separera brosk eller leder mellan köttstycken, men även till att hacka kött till grytbitar.

laxkniv

Laxkniven är en följsam och flexibel kniv med ett relativt smalt blad. Formen på kniven gör att du enkelt kan skära under skinnet och runt benen på lax och andra stora fiskar.

olivslipad

Knivblad som har små fördjupningar i stålet. Detta för att råvaran inte ska fastna lika lätt i kniven när du skär.

Orientalisk design

Bladform med lätt stukad spets. Designen är särskilt populär i Asien, då den anses förenkla skärmomenten.

RAK EGG

Egg som varken är tandad eller fintandad, utan rak. En rak egg finner du på exempelvis en kockkniv och en skalare.

Rostfritt stål

Begrepp för material som har järn som gemensamt huvudelement och ett krom-innehåll på 10–12 procent eller mer. Används i knivar för att skydda mot rostangrepp från exempelvis vatten, syror eller salter.

SANTOKUKNIV

Santoku är en japansk knivmodell som har många likheter med en klassisk kockkniv. Skillnaden är att knivbladet är något kortare och har en rundad spets. Översatt till svenska betyder santoku ”tre uppgifter”. Kniven är nämligen bäst lämpad för tre uppgifter: att skära, tärna och hacka.

SASHIMIKNIV

Sashimikniven har ett långt, smalt blad som endast är slipat på ena sidan. Kniven är perfekt när du ska skära fisk eller kött i tunna skivor, eftersom slipningen gör att skivan lätt släpper från bladet och faller åt sidan. Populär bland sushikockar!

SKALKNIV

En liten, smidig kniv som är perfekt till frukt och grönt. Används för att skala eller skära mindre råvaror som exempelvis lök och citrus.

SKÄRPNING

Ord som används för att beskriva underhåll av knivens egg. En kniv kan skärpas med en våtslip eller en skärpstav. Då återställs knivens skärpa utan att knivens stål avverkas. Det är skillnad på att skärpa och att slipa en kniv.

SKÄRPSTAV

Skärpstaven används för att underhålla knivens skärpa. Kallas även bryne, brynstål eller skärpstål. Finns i två olika modeller: en keramisk skärpstav och en diamantskärpstav.

SLIPNING

När knivseggen inte blir tillräckligt vass med våtslip eller skärpstav behöver du få fram en ny råegg på kniven. Detta gör du genom att slipa kniven med en slipsten.

SLIPSTEN

Sten som används för att slipa fram en ny egg på kniven.

SVETSNING

Svetsning innebär att man hettar upp metallstycken och fogar ihop dem genom en sammansmältning, så att de bildar en enhet.

TanDAD EGG

Egg som gör sig särskilt bra till frukt och grönt med mjukt skal, som annars kan vara besvärliga att skära upp.

TOURNIERKNIV

Tournierkniven är en liten, följsam skalkniv med böjt blad. Knivmodellen är särskilt framtagen för att underlätta hantering av runda frukter eller grönsaker.

TRANCHERA

Term som innebär att skära upp tillagat kött i tunna skivor.

TRANCHERKNIV

Trancherkniven påminner om en kockkniv i modellen, men som har ett längre och smalare knivblad. Används vid tranchering (men går även bra att använda till rått kött).

UNIVERSALKNIV

Annat namn för allkniv

URBENINGSKNIV

Urbeningskniven används för att bena ur kött; exempelvis vid styckning av en fläsksida eller urbening av en lammstek. Kniven har ett styvt och särskilt tåligt blad, vilket underlättar när du arbetar med bladet mot benen.

VÅGTANDAD EGG

Egg med vågformad tandning. Den gör sig särskilt bra till frukt och grönt med hög syra eller hårt skal, som lätt tär på eggen.

VÅTSLIP

Knivslip som används för att underhålla knivens skärpa. I en våtslip används en skvätt vatten i knivens skärpningsprocess. I övrigt har slipen samma funktion som en skärpstav.

VÄNSTERSLIPAD

Kniv med blad som endast är slipat på vänstra sidan. Passar till vänsterhänta kockar.
 

RELATERADE produkter