En lyxig och smakrik middag hemma är möjlig! Testa denna härliga rätt på lamm tillsammans med fantastiska rotfrukter och inte minst – ost.
Här har du receptet på en lyckad kväll! Marcus Bremdal från Svenska Kocklandslaget presenterar en rosastekt lammrostbiff serverad med kryddkokta rödbetor, getostkroketter, sotad savoykål, selleripuré samt skysås. Kan det bli bättre än så?
MARCUS RECEPTTIPS
INGREDIENSER
Rosastekt lammrostbiff
(ca 6 portioner)
900 g lammrostbiff
Salt och svartpeppar
Smör och olja, till stekning
Skysås
5 dl kalvfond
4 dl rödvin
0,5 msk scherryvinäger alt. rödvinsvinäger
3 st schalottenlökar, grovt hackade
2 st kvistar timjan
Puts från lammrostbiffen
Salt och svartpeppar
Olja, till stekning
Ev. maizena (om du vill få en tjockare sås)
Kryddkokta rödbetor
12 st knipprödbetor
1 liter vatten
1,5 msk kummin
1,5 msk fänkålsfrön
1 msk svartpepparkorn
2 tsk salt
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar, till uppsmakning
Getostkroketter
100 g getost
1 dl grädde
0,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar, mald
3 dl vetemjöl
3 dl ströbröd
3 dl panko
4 st ägg
Selleripuré
300 g rotselleri, skalad och nerskuren
2 dl grädde
30 g smör
Salt
Sotad savoykål
3 st savoykålsblad

Gör så här
Skysåsen
Kryddkokta rödbetor
Blanda kryddor och vatten i en passande kastrull. Lägg i rödbetorna och koka dem mjuka. Låt rödbetorna svalna av i lagen. Skala sedan försiktigt med händerna.
Getostkroketter
Koka upp grädden och smula ner getosten. Värm tills det blir en slät kräm. Salta och peppra. Kyl sedan ner. Gör 12 st bollar (à 10 g) av getostkrämen. Vispa upp äggen. Häll mjöl och ströbröd i skålar. Panera sedan getostbollarna: först i mjöl, sedan ägg och till sist i ströbröd. Låt stå kallt. Fritera precis innan servering i 140–150 grader, tills kroketterna får fin färg.
Selleripuré
Koka rotsellerin i grädde tills den blir mjuk. Mixa sedan till en slät kräm tillsammans med smör. Smaka av med salt.
Sotad savoykål
Blanchera savoykålsbladen i saltat vatten i ca 2 minuter. Placera sedan i isvatten. Bränn savoykålsbladen med en gasolbrännare för en fin sotad färg. Skär i långa strimlor.
Servera och njut!