Liva upp grönsakerna och ta vara på de halvfulla burkarna i kylen. Här bjuder proffskocken Thomas Sjögren på en supergod, vegetarisk rätt som är gjord på kylskåpsrester.
De flesta råvaror blir tråkiga efter att ha stått ett tag i kylen. Ett enkelt sätt att liva upp gamla grönsaker är att fräsa på dem i en wokpanna. Om du dessutom har lite nudlar och några burkar med asiatiska såser hemma kan du slänga ihop en lyxig nudelrätt av resterna.
Hejdå matsvinn – hej restfest!
INGREDIENSER
(2 portioner)
150 g nudlar (förslagsvis ramen eller soba)
0,5 st broccolihuvud
0,5 st romansallad
6 st champinjoner
0,5 st chilifrukt, finhackad
3–5 cm ingefära, finhackad
2 dl utspädd grönsaksfond (alt. kycklingfond)
1 dl japansk soja
1 dl teriyakisås
2 msk risvinäger
Olja
Evt. en skvätt limejuice
Topping
Sesamfrön
Salladslök
Färsk koriander
Kokt ägg
Gör så här
Skala ägget och lägg det i en skål med soja.
Skär svamp och grönsaker i mindre bitar. Hetta upp olja i en wokpanna. Stek svampen, broccolin och salladen var för sig tills bitarna har en jämn stekyta. Lägg åt sidan.
Svetta ingefäran och chilin i olja. Tillsätt sojan från äggskålen tillsammans med kycklingfond, risvinäger och teriyakisås. Låt buljongen koka ihop. Smaka eventuellt av med lite limejuice.
Värm grönsakerna i buljongen. Koka nudlarna i en separat kastrull.
Lägg nudlarna i botten på två djupa tallrikar. Tillsätt buljongen och grönsakerna. Toppa med sesamfrön och strimlad salladslök. Dela ägget på mitten och lägg en halva i varje skål. Avsluta med några kvistar koriander.