Slö, skadad eller rostig – har din Globalkniv sett sina bättre dagar? Vi tipsar om vad du kan göra för att återställa din kniv.
Kniven är kockens absolut bästa vän. Det är därför viktigt att du är snäll mot din kniv och tar hand om den ordentligt. En splitter ny Globalkniv är väldigt vass och så välputsad att du nästan kan spegla dig i knivbladet. Men om du slarvar med diskning och underhåll, så finns det risk att kniven kommer att tappa sin glans.
Det är givetvis inte kört för det. Läs gärna våra skötselråd för Globalknivar för att undvika de vanligaste misstagen. Är skadan redan skedd? Då är det bara att scrolla vidare! Här nedan tar vi upp tre kniviga problem som kan uppstå – och hur du löser dem på bästa sätt.
1. Kniven är flammig
Upplever du att knivbladet har blivit flammigt eller lite blåaktigt i färgen? Då är det troligt att stålet har reagerat på något som kniven har kommit i kontakt med. När en kniv lämnas odiskad efter användning kan stålet reagera på olika ämnen som finns i råvarorna. Om kniven blir missfärgad efter diskning kan det bero att det finns metaller i diskvattnet.
Lösning: Oftast kan du få kniven ren igen genom att diska den noggrant med varmt vatten och diskmedel. Fungerar inte det? Då kan du behöva ta hjälp av putsmedel. Mer om detta på nästa punkt…
2. KNIVEN är rostig
Ja, en kniv i rostfritt stål kan faktiskt få rostskador. Ordet ”rostfritt” är på så vis missledande. Stålet är beständigt mot rost, men det finns situationer då rost på kniven kan uppstå. Ett exempel är om du skär råvaror med hög syra, såsom tomat eller citrus, och sedan lämnar kniven odiskad. Stålet utsätts då för syraangrepp och kommer på sikt att börja rosta. Risken är särskilt stor om kniven ligger på en metallyta, till exempel på diskbänken eller i diskhon. Diska i maskin ska du också låta bli att göra, eftersom maskindiskmedlet kan orsaka frätskador på kniven.
Lösning: Håll kniven borta från fukt och syra. Om det har bildats brun ytrost på kniven är det viktigt att du tar bort rosten direkt, så att den inte sprider sig och skadar kniven. Enklast är att polera bort rosten med ett putsmedel för rostfritt stål (exempelvis Häxans eller Autosol) och en mjuk trasa.
3. Kniven är slö eller skadad
Att knivseggen slits är fullt normalt. Det enklaste sättet att underhålla skärpan på kniven är att använda ett skärpverktyg, som en skärpstav eller en enkel våtslip. Några drag, någon gång i veckan brukar vara det som krävs för att kniven ska kännas vass igen. Men om kniven har blivit riktigt slö eller om du fått ett jack i eggen? Det kan i olyckliga fall hända om du använder kniven på fel sätt, till exempel skär i något som kniven inte är ämnad för. Du behöver då slipa om kniven för att få fram en ny ”råegg”.
Lösning: Du kan antingen slipa om din kniv själv med en slipsten eller med en mer avancerad våtslip. Du kan också vända dig till ett professionellt knivsliperi för hjälp. Det är rekommenderat att slipa om kniven 1–2 gånger per år, beroende på hur ofta du använder den. Ta alltid hjälp av en erfaren slipare vid större skador på eggen. Så länge det finns stål kvar på bladet, så går din kniv att rädda!
Japanska vs. europeiska knivar
Något som kan vara bra att veta är att japanska och europeiska kockknivar skiljer sig åt, mestadels när det gäller hårdheten i bladet. Lite förenklat går det att säga att europeiska knivar tillverkas av mjukare stål än japanska knivar. Ett mjukt stål tål inte att slipas ner lika mycket som ett hårt, vilket gör att europeiska knivar har ett tjockare knivblad och en trubbigare egg. Slipvinkeln ligger normalt på 20–25 grader. Japanska knivar, som tillverkas av ett hårt stål, slipas ner mer och blir vassare. Global imponerar med en slipvinkel på 10–15 grader. Europeiska knivar är alltså i regel tjocka, mjuka och tåliga medan japanska knivar är tunna, hårda och känsliga.
När du skär med så skarp kniv som en Globalkniv ska du aldrig använda hårt tryck. Om du pressar igenom råvaran med kraft och samtidigt vrider eller vickar på bladet, så kommer det att tära på den tunna knivseggen. För mycket påfrestning i sidled kan leda till att det går en flisa ur eggen. Trist – tycker vi. Ett betydligt bättre sätt att skära på är att använda en lätt hand och låta eggen göra jobbet.