Har du tappat gnistan i köket? Då kanske du behöver vässa din kniv. Här är fyra tecken på att du håller i en slö kökskniv.
Kökskniven är det redskap som du använder absolut mest när du lagar mat. Därför är det viktigt att du tar hand om din kniv ordentligt. Det enklaste sättet att hålla efter skärpan på kniven är att, då och då, dra kniven över en skärpstav eller i en våtslip. Men hur vet du egentligen när det är dags?
Följ vår checklista för att se om din kniv är i behov av slipning.
1. KNIVEN har en matt egg
En vass knivsegg har en skarp, väldefinierad kant. En slö egg är i stället mattare och lite mer avrundad. Ta hjälp av fingrarna för att bedöma hur det står till med din kniv. Låt fingertopparna vandra över knivbladet för att sedan försiktigt, försiktigt nudda vid knivseggen. Hur tycker du att den känns? Skarp eller matt?
2. KNIVEN klarar inte papperstricket
Ett vanligt A4-papper kan hjälpa dig att avgöra om din kniv behöver slipas eller inte. Håll pappret i en hand med långsidan uppåt. Håll kniven i den andra handen och skär pappret itu. Gick det enkelt, trögt – eller inte alls? Om kniven stannar upp eller trasar sönder pappret tyder det på att eggen har tappat sin skärpa.
3. KNIVEN mosar tomaten
Tomato, tomato. Nja, inte i det här fallet. Faktum är att det är stor skillnad på hur vassa knivar och slöa knivar handskas med just tomater. Medan en vass kniv kan dela den mest delikata tomaten med ett rakt snitt, kommer en slö kniv inte ha samma framgång. Ett vanligt problem är att kniven mosar tomaten när du trycker bladet neråt, eller att den fastnar i skalet när du skär.
4. KNIVEN slinter på löken
Känner du dig fortfarande osäker? Prova att byta ut tomaten mot gul eller röd lök. När du klyver en lök med en skarp knivsegg kommer den att ta sig igenom det yttre skalet och de olika löklagren utan några problem. En vass kniv slinter med andra ord inte när du skär. Möter du motstånd? Då är det sannolikt så att kniven behöver skärpas.
GIBRANDS SLIPSKOLA
Vill du bli lika vass på knivslipning som proffskocken Sebastian Gibrand? I sin slipskola går han bland annat igenom skillnaden mellan att skärpa och slipa en kniv samt hur du använder dig av olika typer av slipredskap.
Läs mer